De provincie Flevoland heeft sporters veel te bieden: prachtige natuur, ruim opgezette woonkernen en goede infrastructuur. Dit jaar publiceren wij acht keer tien uitgelichte sport- en beweegmogelijkheden in Flevoland waarbij je Flevoland kan ontdekken en beleven. Deze sport- en beweegmogelijkheden laten inwoners en bezoekers van Flevoland plekken, routes en evenementen zien die je niet mag missen.
Op deze pagina vind je tien mooie plekken waar je met de fiets kan komen. Want wat is er leuker dan je eigen fietsrondje samenstellen? Kies een paar mooie spots uit dit lijstje en pak de routekaart erbij! Er zit voor ieder wat wils tussen.
Fietsend over de Ketelmeerdijk doemt het op: het Roggebotzand. Ooit was dit een gevreesde zandbank onder zeelieden en vissers. Vele schepen liepen hier vast in de Zuiderzee. Inmiddels is deze zee drooggelegd en nu geven naaldbomen op de zandgrond het bos een uniek karakter. Dwars door dit bos loopt hij: de Hel van het Roggebot. Op de Roggebotweg dokker je drie kilometer over onvervalste klinkers. Wil je weten hoe dat er uit ziet? Bekijk dan dit filmpje.
Via een fietspad bereik je de ‘stranden’ van het voormalige eiland Schokland. Het langgerekte eiland (sinds 1995 Werelderfgoed) herinnert aan de strijd tegen het water, die niet altijd door de mens werd gewonnen. Wegens aanhoudende landafslag en armoede moesten de 650 Schokkers het eiland in 1859 op bevel van de koning verlaten. Tijdens een lus over de noordpunt van het eiland kun je het oude lichtwachtershuis en vuurtoren bewonderen.
Door het Harderbos lopen prachtige kronkelend paden. Er grazen Schotse hooglanders, dus wellicht moet je hier en daar een koeienvlaai ontwijken! Stop bij Hans & Grietje voor een stevige lunch met een belegen pannenkoek.
Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Klim daar vooral naar het uitzichtpunt van de Circle of Life om de weidsheid van het Horsterwold te ervaren.
Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. De Urker vissers lieten zich door de aanleg van de Afsluitdijk in 1933 niet uit het veld slaan. Ze bouwden grotere schepen en gingen vissen op de Noordzee, waarna de visserij floreerde. Het ‘wonder van Urk’ was geschied. Het oude dorp op ‘De Bult’ is een perfecte plek voor een koffiestop op het terras.
Het Kerkuilenpad loopt door het oudste deel van Boswachterij het Almeerderhout. Het is een goed voorbeeld van wat Flevoland zo uniek maakt. Midden in een van de grootste steden van Nederland, waan je je midden in de natuur. De naam Kerkuilenpad is niet zo maar uit de lucht gegrepen, want op het stadslandgoed en in de omliggende boerderijen komen broedende kerkuilen voor.
Je kronkelt bij Almere over het Jan van den Bosch pad met magistrale vergezichten op moerassen, waterpartijen en vogelzwermen. Fietsend langs de Oostervaarderplassen kun je heckrunderen, edelherten en konikpaarden spotten.
Veel mensen kennen Schokland. Maar wist je dat er naast Schokland en Urk nog een eiland is ‘opgeslokt’ tijdens de inpoldering van de Noordoostpolder? Ook Oud-Kraggenburg is een voormalig (schier-)eilandje in de Zuiderzee. De originele lichtwachterswoning staat er nog steeds! Op de rand van het dak staat een gietijzeren klok die ooit dienst deed als mistbel .Aan de voet van de terp lag vroeger een kleine binnenhaven, ook wel vluchthaven genoemd, waar zeilschepen en stoomboten konden schuilen bij mist en storm. Een unieke stukje zeegeschiedenis waar je gewoon met de fiets langs kunt rijden.
Je begint je rit goed met een heerlijke passage over het gladde asfalt van de Praamweg dwars door de Oostvaardersplassen. Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied tussen Almere en Lelystad ooit bedoeld was als industriezone.
Je dokkert over de klinkers van de Bataviahaven en ziet op de Bataviawerf de logo’s van de VOC. Knijp daar vooral even in de remmen voor een fotostop bij de Batavia, een levensgroot replica van het roemruchte spiegelretourschip dat in 1629 schipbreuk leed bij Australië. In de aangrenzende werf ligt een nooit voltooide replica van het vlaggenschip De Zeven Provinciën. Indrukwekkend!