Basketbalvereniging Orca’s – Urk

Basketbalvereniging Orca's - Urk

Zo’n 20 nieuwe scheidsrechters in de dop

Al jaren is Teun Mazereeuw nauw betrokken bij basketbalvereniging Orca’s op Urk. Vroeger als fanatiek speler, vandaag de dag als multi-vrijwilliger. “Ik ben bestuurslid, voorzitter van verschillende commissies, houd de website bij, begeleid scheidsrechters én ben trainer/coach van een team”, vertelt de betrokken Mazereeuw. “Het geeft mij gewoon erg veel energie!”

Steun vanuit de provincie

Toen er extra gelden vrij kwamen vanuit de provincie, hebben de Orca’s zich daar direct voor aangemeld. De wens is om meer scheidsrechters te kunnen opleiden is groot. Teun legt uit: “Basketbal is een vrij lastige sport om te kunnen fluiten. Het is een hele snelle sport, er zijn veel regels en daarop weer uitzonderingen. Je moet in een splitsecond een beslissing maken. Daar heb je goede theorie en veel ervaring voor nodig”.

Met het toegewezen geld uit het Steunpakket Corona & Sport heeft de basketbalclub de scheidsrechtercursus kunnen bekostigen. De bond is ingehuurd om 2 cursusdagen met theorie te geven. Daarna komt de praktijk; dat betekent een wedstrijd fluiten als proefexamen en daarna fluit je een wedstrijd voor het examen. Met als doel: het scheidsrechterdiploma. Mazereeuw: “Er hebben zich 20 leden aangemeld en allen gaan door naar het praktijkdeel. Ik ga al deze mensen beoordelen, dus naast mijn andere vrijwilligerswerk, plan ik deze examenwedstrijden in. Dat gaat nog wel even duren!”

De club is blij met zoveel aanwas, want het nemen van een beslissing luistert erg nauw. “Als scheidsrechter moet je een wedstrijd een beetje aanvoelen. Wellicht eerst even streng fluiten en daarna kun je het wat laten vieren. Ik zeg altijd: ga op de juiste positie in het veld staan, zodat je het goed kan zien. Het is lastig om te beoordelen wie als laatste de bal aanraakte met een vingertop of dat een speler toch net met zijn voet op de lijn stond. Was het in of uit..?”, vertelt Teun. Door de vele regels en het snelle spel, heeft het publiek vaak wel alle begrip voor een beslissing van een scheidsrechter. En hoe meer leden zelf ook gaan fluiten, des te meer respect komt er voor scheidsrechters.

De wens is om de cursus elk jaar zo te organiseren. “Maar eerst op naar het NK onder 12 jaar”, vertelt de troste coach. “Mijn meidenteam doet daaraan mee en ze zijn lekker fanatiek!” Het ene weekend zijn de voorrondes en daarna de finales. “Prachtig om te zien hoe ze ervoor gaan”.

www.orcas.nl