Judovereniging Shoganai – Dronten

Judovereniging Shoganai - Dronten

Judoën in Dronten

Judovereniging Shoganai, opgericht in 2007, herbergt zo’n 200 leden op dit moment. Penningmeester Henriëtte Heeres-Talman vertelt: “We zijn sinds de oprichting erg gegroeid in ledenaantal. Na corona is dat iets teruggelopen. We kunnen op dit moment nog wel wat leden gebruiken”. Judo is een opvoedkundige sport, vertelt Heeres: “Het is belangrijk om met respect met elkaar om te gaan. Je doet elkaar geen pijn. Je leert om weerbaarder te worden en om te gaan met winnen en verliezen”. 

De trainingen zitten goed in elkaar en er is voor ieder wat wils. Wanneer je lekker 1 keer in de week wilt komen trainen, dan kan dat. Maar als iemand meer verdieping wil, kan hij/zij zo 4 of 5 keer per week komen trainen. Henriëtte: “We hebben een allround programma, ook met de component krachttraining erin. Die apparatuur hebben we ook in huis. En we hebben een aantal toptrainers, waaronder Harry Martens en Peter Arkenbout. Zij hebben echt naam gemaakt door de jaren heen”.

Shoganai heeft al heel wat talenten voortgebracht. Arthur Heeres bijvoorbeeld is momenteel ook judotrainer bij de club, maar heeft zelf getraind bij TeamNL op Papendal en is Nederlands kampioen u18 geweest. Een ander talent is Yaël Schipper die nu floreert tijdens onder andere het Open Flevoland Toernooi.

De judovereniging heeft financiële steun gekregen uit het Steunpakket Corona & Sport. Dit is onder andere ingezet om bovenstaand toernooi te kunnen organiseren. “Na corona is het lastiger om sponsors te werven en de gaten die daar vielen konden we vullen met het ontvangen geld”, legt Henriëtte uit. “Daarnaast hebben we de scheidsrechters betaald, die krijgen een vergoeding voor het fluiten. Iedereen was heel erg blij dat we weer zo’n toernooi hebben kunnen doen. Het heeft zo lang stilgelegen. Tijdens de lockdown werd er uiteraard wel buiten gesport. Maar dat is toch anders”.

Shoganai heeft saamhorigheid hoog in het vaandel staan. De afsluiting van het seizoen wordt volgens traditie op een externe (sportieve) locatie gehouden inclusief een barbecue. Henriëtte: “We hebben veel jeugd, enthousiaste leden die graag willen helpen. Al met al een mooie club om bij te horen!”

https://www.shoganai.nl/