Wandelen in Flevoland – Almere

Wandelen in Flevoland - Almere

Wandelen met een app

Noodgedwongen tijdens corona is dit idee ontstaan, want wandelen in een groep mocht destijds niet. Geert Santhuizen, van Wandelen in Flevoland, heeft bedacht om tóch naar buiten te kunnen. Kwetsbare ouderen – bijvoorbeeld met dementie – kunnen aan de hand van een app een vaststaande wandelroute volgen. Samen met hun begeleider lopen ze deze route en komen onderweg feitjes en weetjes tegen.

Geert legt uit: “De wandelroutes zijn straks te vinden in de IZI.travel app. De route is te zien en ingesproken. Daarnaast zijn er allerlei luisterfragmenten te horen en foto’s te zien. Bijvoorbeeld wanneer ze langs een bepaalde boom lopen, dan wordt daar iets over verteld. Of bij een sloot klinkt het kinderliedje ‘daar zaten 7 kikkertjes al in een boerensloot’. Met name voor dementerende mensen is zoiets heel prettig. Het stimuleert hun geheugen”.

Sinds 2014 organiseert Wandelen in Flevoland op maandag en woensdag groepswandelingen. Voor iedereen die het fijn vindt om z’n hoofd leeg te maken door een uur lekker door te stappen. “Je hoeft nergens lid van te zijn, maar je betaalt per keer een kleine bijdrage”, zegt Geert. Om zich verder te verdiepen heeft hij een opleiding gedaan bij IVN (Instituut voor Natuureducatie) tot natuurgids. Hij deed het project Grijs, Groen & Gelukkig om ouderen een gelukkige oude dag te bezorgen door hen de positieve effecten van de natuur te laten ervaren. Vanuit Woonzorgcentrum De Kiekendief (Zorggroep Almere) is destijds een wandelgroep gestart. “Voorheen maakten we een folder met routes, maar ik wilde het breder trekken. Het is belangrijk voor deze mensen om alle zintuigen te gebruiken. Voelen aan een boomstam, het ruiken van vers gemaaid gras en luisteren naar een liedje of een weetje. Dit soort dingen roept veel op. Je raakt op deze manier ook weer met elkaar in gesprek”, vertelt Geert.

Geert Santhuizen heeft voor het maken van de route in de app een bijdrage ontvangen uit het Steunpakket Corona & Sport. “Omdat de informatie in de app wisselt per seizoen gaat de meeste tijd zitten in het vergaren van de diverse informatie en het maken van foto’s die passen bij het seizoen. Het eerste jaargetijde waarin men met de app op stap kan is het voorjaar 2023. Waarna de overige seizoenen zullen volgen”. De route is ook zeker een aanrader voor buurtbewoners die eens anders naar hun woonomgeving willen kijken en ook jonge kinderen zal het aanspreken.

Start van de route: bij de voordeur van De Kiekendief, Kolkplein 1 in Almere en duurt hooguit een uurtje. De IZI.travel app is vanaf september te downloaden via de Appstore of Google Play.

www.wandeleninflevoland.nl