Sportservice Flevoland

Batavieren

Batavieren

Fietsend langs het water en over de voormalige zeebodem, voert deze route je langs plekken die verwijzen naar Batavia: Bataviahaven, Batavia Stad, het schip de Batavia en Batavialand. Genoeg dus om de geschiedenis van de roemruchte Batavia mee te vieren. 

Je begint je rit goed met een heerlijke passage over het gladde asfalt van de Praamweg dwars door de Oostvaardersplassen. Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied tussen Almere en Lelystad ooit bedoeld was als industriezone.

Dan beklim je de Oostvaardersdijk waarop je uitkijkt over het glinsterende Markermeer en de waterpartijen van de Oostvaardersplassen. Wist je dat de namen van de Oostvaardersdijk en de Oostvaardersplassen verwijzen naar de zeelieden (Oostvaarders) die vroeger naar Nederlands-Indië voeren? Turend over het Markermeer kun je jezelf inbeelden dat hier vroeger vele handelsschepen in de Zuiderzee wachtten om uit te varen naar de andere kant van de wereld. Dat de Zuiderzee ook gevaarlijk kon zijn, is gebleken. Bij de inpoldering van Flevoland zijn zo’n 435 scheepswrakken gevonden. Palen met oranje schepen erop markeren deze plekken. Probeer er maar een te spotten!

Tijd om gas te geven op de dijk, om de scheepvaartglorie te zien herleven! In Lelystad volgen de verwijzingen naar de oude zeevaarders elkaar in rap tempo op. Je dokkert over de klinkers van de Bataviahaven en ziet op de Bataviawerf de logo’s van de VOC. Knijp daar vooral even in de remmen voor het bewonderen van de Batavia, een levensgrote replica van het roemruchte spiegelretourschip dat in 1629 schipbreuk leed bij Australië. In de aangrenzende werf ligt een nooit voltooide replica van het vlaggenschip De Zeven Provinciën. Indrukwekkend!

Na een fase over een fraai buitendijks fietspad, duik je de polders in. Verwacht geen kaarsrechte wegen, want je kronkelt over een beschut fietspad door het Rivierduingebied. Een bosrijke lus door het Gelderse Hout en Hollandse Hout brengt je terug bij het startpunt bij Buitencentrum Oostvaardersplassen, waar je het voltooien van je fietstocht met een drankje kunt (Bata)vieren.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

 • Het Jan van de Boschpad (langs de Oostvaardersplassen aan de Almeerse zijde) wordt bij goed weer en in het
  weekend ook graag gebruikt door recreatieve fietsers en wandelaars. Houd hier rekening mee en matig de
  snelheid. Op de Oostvaardersdijk kan je weer vol gas geven.
 • Het Jan van den Bosch pad (Oostvaardersplassen) is in de winter gesloten om de dieren rust te geven. Er wordt
  dan een omleiding aangegeven.
 • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende
  fietsers.

Leuk voor partner/gezin
De route begint bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Vanaf dit punt vertrekken meerdere leuke wandelroutes voor volwassenen en kinderen. De route komt langs Batavia Stad Fashion Outlet, het schip de Batavia en museum Batavialand. Hier is voor elke leeftijd wat te beleven.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland