Sportservice Flevoland

Bonusroute!

Bonusroute!

Vaak rijden de profs over (auto)wegen waar je als gewone fietser niet mag komen. Maar in Flevoland is dat net even anders! In 2022 was Lelystad gastheer van de Simac Ladies Tour. De dames reden tijdens de eerste etappe 2,5  rondes van 60 km. En wij zouden onszelf geen fietsprovincie noemen als je niet bijna de gehele route ook zelf kan fietsen! Ongeveer de helft van de afstand rijd je over exact dezelfde wegen. De andere helft over fietspaden, maar die liggen bijna nooit verder dan 10 meter van het parcours verwijderd.

© City Marketing Lelystad

Het is een echte polderronde: weinig beschutting waardoor de wind vrij spel heeft. Tijdens de Simac Ladies Tour had de wind dan ook grote invloed op de wedstrijd. Op essentiële stukken van het parcours kregen de dames een flinke windkracht 4 van pal opzij. Dan weet elke wielerliefhebber hoe laat het is: WAAIERS! Vooral op de klinkers van de Knardijk was het knokken! Het peleton brak in allemaal kleine stukjes. Meegenieten? Een Flevolandse wielrenner, Boyd van Gelder, heeft de strijd vastgelegd. Leuk om terug te kijken.

De route biedt naast een mooi wedstrijdparcours en traingingsrondje, ook wat verrassende Flevolandse en Lelystadse highlight. Deze bevinden zich vooral aan het begin en het eind van de route. Je vertrekt vanaf Bataviastad. Neem dus vooral partner en gezin mee, want die kunnen zich daar prima een dagje vermaken. Houden ze niet van winkelen? Ook Museum Batavialand of een bezoek aan de Markerwadden zijn meer dan de moeite waard. Als je afscheid van hen hebt genomen, fiets je richting Lelystad Haven. Hier vind je twee bijzondere historische plekken. Allereerst fiets je over de Noordersluis waaraan Gemaal Wortman is gelegen die samen met twee andere gemalen Flevoland heeft drooggelegd. Als je na het gemaal even naar rechts kijkt, zie je het oude werkeiland. Toen Flevoland nog zee was, werden eerst de dijken aangelegd en het werkeiland gemaakt. Hierop gingen de eerste pioniers en arbeiders wonen. Volledig omgeven door water. Even later sla je linksaf en kom je op de Knardijk. Dit was lange tijd de enige verbinding met Harderwijk en daarmee de bewoonde wereld. Dezelfde klinkers van toen liggen er nog steeds.

De Knardijk loop nog 20 km recht door het Flevolandse landschap maar wij slaan rechtsaf. We fietsen door het Oostvaardersveld, onderdeel van de Oostvaardersplassen. Deze oase van natuur is niet alleen geliefd onder de inwoners van Flevoland. Ook de Konikpaarden, die bij de Oostvaardersplassen leven, komen hier graag om wat beschutting te zoeken. Als je goed oplet kun je er bijna altijd wel een paar zien.

In gevecht met de wind
Na een paar kilometer beklim je een viaduct. Neem bovenaan even de tijd om te stoppen bij het uitkijkpunt ‘De grote praambult’. Je kunt hier kilometers ver over de Oostvaardersplassen uitkijken. Gebruik dit moment ook om even op adem te komen, want dat zal je nodig hebben. Vanaf hier ga je het gevecht met de wind aan. Of zoals wij dat in Flevoland noemen: de Muur van Woei. Hopelijk heb je minstens één fietsmaat meegenomen, want het kan geen kwaad om kop over kop te fietsen. Over een boerenweg fiets je naar de Vogelweg. Deze loopt helemaal door van Almere naar Dronten. Maar daar bljf je niet lang op. Nadat je de Knardijk dit keer van de zijkant hebt bedwongen slaan we linksaf. Je fiets langs het Knarbos. Tuur af en toe eens tussen de bomen door want hier lopen prachtige Lakenvelders vrij in het bos. We draaien de Eendenweg op en gaan vaart maken. We naderen het vliegveld en dat geeft reden tot snelheid. Hier vond namelijk de tussensprint van de dames plaats. Een mooie aanleiding om binnen jouw fietsgroepje eens te kijken wie de sterkste sprinter is.

© Patricia Pietersen

Even op adem komen
Gelukkig kun je hierna even op adem komen. Je fietst af op het Natuurpark Lelystad. Ook een leuke attractie om eens met partner/gezin/familie/etc. te bezoeken. In dit uitgestrekte bos lopen wisenten, elanden, wilde zwijnen, otters, en nog veel meer dieren rond. Al moe van het gevecht met de wind? Stop  dan even voor een kop koffie met appelgebak bij Haje Natuurpark. Of ben je zo dapper om het rondje in één keer te rijden? Vanaf dit punt zetten we de route voornamelijk voort over fietspaden. Nadat we om het Natuurpark heen zijn gereden en eventjes koers richting Dronten hebben gezet, slaan we  af richting Lelystad. Nadat we de A6 zijn overgestoken komen we  in de bebouwde kom. Tenminste, als je het hier niet kent zul je denken dat je weer in een bos zit. Maar dit zijn toch echt de Lelystadse woonwijken. Groener dan je had gedacht, of niet? Met nog maar een paar kilometer te gaan, pakken we nog een prachtig buitendijks fietspad mee. Nog even genieten van een stukje fietsen aan het water van het IJsselmeer. Daarna zijn we terug bij de start. De dames sprintte hier voor de winst. Maar wij rollen rustig uit. Te druk met winkelend publiek om er nog een sprintje uit te persen.

© City Marketing Lelystad

Leuk voor partner/gezin
De route begint bij Batavia Stad Fashion Outlet. Hiernaast ligt Museum Batavialand. Daar kunnen gezinsleden zich met gemak een dag vermaken. De koffiestop ligt bij Natuurpark Lelystad, ook dit is een ontzettend leuk uitje voor medereizigers. Of neem de boot naar de Marker Wadden, een uniek landschap waar de natuur tot ontwikkeling komt en vogels massaal neerstrijken.

Download GPX

Ga voor de interactieve kaar naar Visit Flevoland.