Sportservice Flevoland

De Grens

De Grens

Waar de Flevopolder als een kasteel met slotgracht wordt omringd door water, is de Noordoostpolder vastgemaakt aan het oude land. Voordeel: je kunt pal over de grens van het oude en het nieuwe land fietsen.  

Fietsen langs en over de grens, daar draait deze negentig kilometer lange route om. Je wordt bij het startpunt ‘Bij Ons in de Wellerwaard’ (vanaf 10.00 uur) welkom geheten met koffie of wat anders op het riante terras aan het water. Je rit begint kronkelend door de Burchttocht, een natuurstrook die is aangelegd om overtollig water bij extreme regenval op te vangen. Ondertussen kun je de riante landhuizen bewonderen op de landgoederen die in dit gebied worden ontwikkeld.

Via het Kuinderbos steek je de grens over naar het pittoreske plaatsje Lemmer in de zuidwestpunt van Friesland. De volgende 35 kilometer laveer je op de grens tussen het nieuwe en het oude land. Je snelt over de Grietenijdijk op de scheidslijn tussen Friesland en de Noordoostpolder. Je keert terug in Flevoland met een lus door het Kuinderbos, het grootste en oudste bos van de Noordoostpolder.

Bij Kuinre draai je de oude zeedijk weer op. Waar je nu fietst op de grens tussen Flevoland en Overijssel, liep vroeger de kustlijn van de Zuiderzee. Je passeert oude plaatsen als Blankenham, Baarlo en Blokzijl, terwijl wielen (plassen) achter de dijk herinneren aan dijkdoorbraken in het verleden. Het oude land met zijn traditionele boerderijen verscholen achter de dijk contrasteert met de Noordoostpolder met zijn weidse landerijen.

Terug in Flevoland kun je bij Paviljoen het Proeflab in de remmen knijpen door een koffiestop in het Waterloopbos. Dit bos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg. Na een lus door het Voorsterbos steek je via Marknesse door naar het eindpunt van je route Bij Ons in de Wellerwaard. Sluit daar op een zomerse dag vooral af met een drankje op het heerlijke terras.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een waarschuwing:

  • De paden door het Voorsterbos zijn smal en op sommige stukken is het asfalt van mindere kwaliteit. Het bos is zeker de moeite waard om mee te pakken, maar matig je snelheid. Na dit bos kun je op de polderwegen lekker doortrappen.

Leuk voor partner/gezin
De route begint bij recreatiegebied Wellerwaard. Met een zwemplas, strand en horeca is het er bij goed weer heerlijk toeven. Ernaast ligt een golfbaan. De route gaat door het Waterloopbos. Daar liggen prachtige wandelroutes voor alle leeftijden.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland