Sportservice Flevoland

De Slinger

De Slinger

Slingeren door de polder, kan dat? Jazeker! Bijna 150 kilometer zelfs. Deze route laat je de leukste fietspaden van Zuidelijk Flevoland zien. Gecombineerd met strak asfalt waarop je lekker door kunt trappen. 

Deze route start bij Loetje in Almere (open vanaf 11.00 uur), waar je kunt beginnen met een koffie of wat anders op het vlonderterras aan de Noorderplassen. Tijd om kilometers te maken! De eerste kilometers gaan met een beetje geluk voortvarend met meewind op de Oostvaardersdijk. Vanaf de dijk heb je magistraal uitzicht over het Markermeer en de Oostvaardersplassen. Tijdens een passage over het gladde asfalt van de Praamweg kun je konikpaarden spotten.

Je kronkelt door het natuurgebied De Grote Trap dat met drie jaar zelfs voor Flevolandse begrippen piepjong is. Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Klim daar vooral naar het uitzichtpunt van de Horsterberg om de weidsheid van het Horsterwold te ervaren.

In de finale rondom Almere volgen de hoogtepunten elkaar op. Je waant je in Giethoorn op het Vierbruggenpad en fietst bij het Weerwater onder de kabelbaangondels door van het in aanbouw zijnde Floriade-terrein. Vlak voor de finish fiets je door de duinen. Nee, je bent niet per ongeluk in Zandvoort beland, maar in de strandwijk Duin. Na aankomst bij Loeje kun je nog even in strandsferen blijven met een drankje aan het water. Proost!

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

 • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende
  fietsers.
 • De paden langs de Randmeren na het Horsterwold zijn smal en veelgebruikt door recreatieve fietsers. Houd hier
  rekening mee en matig de snelheid. Na dit stuk kun je 15 km lang de gaskraan opendraaien over de Slinger en
  langs het Eemmeer.
 • Bij het verlaten van de Gooimeerdijk volgt een bochtige sectie. Eerst het Cirkelbos, daarna het Vierbruggenpad en
  ten slotte het Kerkuilenpad. Deze zijn smal en voor Flevolandse begrippen druk. Houd hier rekening mee en matig
  de snelheid. Vanaf de Hollandse brug tot het eindpunt kun je weer lekker doorkarren.

Leuk voor partner/gezin
De route begint bij Loetje in Almere. Hier is ook Boei2 gevestigd, waar je een mooie sloep of barbecueboot kan huren om je een dag mee te vermaken op de Noorderplassen. Daarnaast verhuren ze Segways. De route komt langs de Oostvaardersplassen waar prachtige wandelroutes voor alle leeftijden liggen. De route gaat door het Horsterwold, een prachtig natuurgebied waar meerdere mooie wandelroutes liggen. De route komt langs Stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Met o.a. een Klimbos, Stichting Aap en Almere Jungle kan iedereen zich hier een hele dag vermaken.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland