Sportservice Flevoland

Doorpolderen

Doorpolderen

Op deze route in Oostelijk Flevoland kun je lekker ‘doorpolderen’. Maar wie denkt dat er alleen rechte polderwegen in deze route zitten, heeft het mis. Flevoland zou Flevoland niet zijn als er geen bospaden én verrassingen in de route zitten. Spot de eland! 

Je start deze route in een weelderig naaldbos en dokkert kilometerslang over een fraaie klinkerweg. Ben je op de Veluwe beland? Nee! Het Roggebotbos is aangelegd op een voormalige zandbank, die overigens gevreesd was onder zeevaarders. Na de lus door het bos draai je de dijk op om kilometerslang over een fietspad langs het water te scheren van het Ketel- en Vossemeer. Aan de overkant zie je de Noordoostpolder, ook beslist de moeite waard om een fietstocht te maken!

Vlakbij de Ketelbrug, de hoogste ‘col’ van Flevoland, draai je linksaf de polders in. Verwacht geen kaarsrechte wegen, want je kronkelt over een beschut fietspad door het Rivierduingebied. In de lente (april-mei, afhankelijk van het weer) bloeien hier tulpen in alle kleuren van de regenboog.

Na een bosrijke fase door het Paardenbos en Gelderse Hout, duik je het Natuurpark Lelystad in. Verbaas je niet als je vanaf de fiets wisenten, wilde zwijnen, edelherten, of zelfs elanden spot! Op de bordjes zie je welke dieren je waar kunt vinden. Fiets gerust een stukje om als je er nieuwsgierig van wordt en pak de route weer op vanaf de ‘Uitgang Dronterweg’. Je pakt hier overigens een goed te berijden gravelstrook van ongeveer een kilometer lengte.

Je vervolgt je route over een breed fietspad langs de Dronterweg om vervolgens onder Dronten te zigzaggen over landwegen door de polder. Dan duik je het Roggebotbos in om te finishen bij het gezellige terras van het Grote Kabouterbos. Geheime tip: de pannenkoeken smaken er heerlijk.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

 • De paden door het Roggebotbos zijn smal en soms onoverzichtelijk. Houd rekening met tegemoetkomende
  fietsers en matig de snelheid. Daarnaast zitten er een paar kuilen in de weg. Waarschuw je medefietsers als je
  met een groepje rijdt. Na het Roggebotbos draai je de Vossemeerdijk op. Tot de Ketelbrug kan je 15 km lang het
  gas opendraaien.
 • In het Natuurpark kan het erg druk zijn met fietsers en wandelaars. Matig daar je snelheid. Vervolgens draai je de
  Dronterweg op en kan je weer lekker doortrappen.
 • In het Natuurpark ligt een gravelstrook van 1 km.

Leuk voor partner/gezin
De route begint in het Roggebotbos bij het Kabouterbos. Dit pannenkoekenhuis heeft ook veel speelgelegenheden en een kabouterroute. Superleuk met kleine kinderen. Daarnaast lopen er meerdere mooie wandelroutes door het bos. De route loopt door het Natuurpark in Lelystad. In dit park kun je onder andere wisenten, elanden, edelherten, wilde zwijnen, otters en przewalskipaarden zien. Omdat het park zeer ruim is opgezet heb je geen garantie dat je al deze dieren kunt spotten, maar het voordeel is dat je geen ‘dierentuingevoel’ hebt. Een leuk uitje voor jong en oud.

Download de GPX route bij oosten- en zuidenwind.
Download de GPX route bij westen- en noordenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland