Sportservice Flevoland

Eilandhoppen

Eilandhoppen

Op 3 oktober 1939 schudden burgemeester Keijzer van Urk en Krijger van Lemsterland elkaar de hand op het enkele minuten daarvoor afgesloten gat in de dijk van de Noordoostpolder. Urk was eiland af, een emotionele gebeurtenis voor de bewoners. Deze route brengt je langs de eilanden Urk, Schokland én het schiereiland Oud Kraggenburg die nog altijd zichtbaar zijn als ‘terpen’ in de polder. Uniek in Nederland en misschien wel de wereld! 

De route start op een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Bij het Zwarte Meer passeer je het 135 meter lange kunstwerk Pier + Horizon. Terug in de polder doemt een verhoging in het landschap met een lichtbaken op: het voormalige schiereiland Oud-Kraggenburg.

Tijd om naar het volgende eiland te hoppen. Je fietst beschut tussen de fruitgaarden naar Ens. Vanaf de Ramsdijk duik je naar de voormalige zeebodem. Maar niet voor lang.

Na de passage van de Ketelbrug zie je het voormalige eiland Urk met zijn vuurtoren liggen. De Urker vissers lieten zich door de aanleg van de Afsluitdijk in 1933 niet uit het veld slaan. Ze bouwden grotere schepen en gingen vissen op de Noordzee, waarna de visserij floreerde. Het ‘wonder van Urk’ was geschied. Het oude dorp op ‘De Bult’ is een perfecte plek voor een koffiestop op het terras.

De laatste 25 kilometer van de route word je met een beetje geluk door de meewind terug richting het Waterloopbos geblazen. Via een markante klinkerweg bereik je het bos waar zich het eindpunt van de route bevindt. Bij het bezoekerscentrum kun je met een drankje over het dagje eilandhoppen napraten.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

  • Bij Schokland zit een stukje schelpenpad in de route.
  • Na de Ketelbrug, op de Zuidermeerdijk fiets je langs een hek waarnaast ook een wildrooster ligt. Het rooster kan
    erg glad zijn, vooral omdat je moet sturen.

Leuk voor partner/gezin 
De route start op een bijzondere plek: het Waterloopbos was ooit een proeftuin voor waterwerken van over de hele wereld. Je vindt er onder andere schaalmodellen van de Deltawerken en de haven van Bangkok. Er lopen prachtige wandelroutes door dit bos, voor jong en oud. De route komt langs Schokland en Urk. Schokland is leuk om te bezoeken voor volwassenen en kinderen met interesse voor geschiedenis. Op Urk kun je een lekker visje scoren.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland