Sportservice Flevoland

Gassen langs de plassen

Gassen langs de Plassen

Waar kennen we Flevoland van? Lange rechte wegen waar je als wielrenner het gas flink kan opendraaien! Doe dat dus ook lekker tijdens dit rondje. Je snelt langs de Oostvaardersplassen, de Vaartplas en de Noorderplassen. Maar let op: deze route voert je ook langs leuke slingerpaadjes in Almere en Lelystad. Neem hier even wat gas terug en houd rekening met andere fietsers.  

 

Je doet je warming-up kronkelend over het Jan van den Bosch pad met magistrale vergezichten op moerassen, waterpartijen en vogelzwermen in de Oostvaardersplassen. Dan draai je het gladde asfalt van het fietspad op de Oostvaardersdijk op. Draai de gashendel maar open! Terwijl je tempo maakt, geniet je van het uitzicht op het glinsterende Markermeer en de Oostvaardersplassen. Een heerlijke strook om je gemiddelde op te krikken.

Op de slingerende fietspaden van het Hollandse Hout neem je even gas terug om van de beschutting van het bos te genieten. Met nieuwe energie snel je vervolgens over het gladde asfalt van de Praamweg dwars door de wetlands. Turend over de graslanden, rietvlaktes, bossen en grote kuddes konikpaarden, is het moeilijk voor te stellen dat dit gebied tussen Almere en Lelystad ooit bedoeld was als industriezone.

Dan draai je een fietspad op dat licht glooiend tussen weilanden met hereford koeien kronkelt. Het gaat om de acht kilometer lange route door De Grote Trap, een nieuwe natuurstrook tussen Almere en Zeewolde. Waar ooit een brede autoweg gepland stond, is twee jaar geleden dit vermakelijke fietspad geopend. Via de Vogelweg rijd je Almere in. Stadslandgoed De Kemphaan is beslist de moeite van een koffiestop waard.

Tijdens de finalelus heeft Almere een paar verrassingen voor je in petto. Je fietst door de duinen in de strandwijk Duin en na de passage door de Lepelaarplassen kun je nog een keer gassen langs het Markermeer op de Oostvaardersdijk. Na een cooling down op het Jan van den Bosch pad bereik je de finish bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

 • Het Jan van den Bosch pad (eerste kilometers van de route) wordt bij goed weer en in het weekend ook graag
  gebruikt door recreatieve fietsers en wandelaars. Houd hier rekening mee en matig de snelheid. Vervolgens draai
  je de Oostvaardersdijk op, en kan je vol gas geven.
 • Het Jan van den Bosch pad (Oostvaardersplassen) is in de winter gesloten om de dieren rust te geven. Er wordt
  dan een omleiding aangegeven.
 • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende
  fietsers.
 • Aan het einde van de Vogelweg sla je rechtsaf en begint een bochtige sectie met het Vierbruggenpad
  en het Kerkuilenpad. Deze zijn smal, slingering en voor Flevolandse begrippen druk. Houd hier rekening mee en
  matig de snelheid. Vanaf de Hollandse brug tot het eindpunt kun je weer lekker doorkarren.

Leuk voor partner/gezin
De route begint bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Hier kun je prachtig wandelen. Vandaar ga je door naar langs Stadslandgoed de Kemphaan in Almere. Met o.a. een Klimbos, Stichting Aap en Almere Jungle kan iedereen zich hier een hele dag vermaken. De route komt langs Loetje in Almere. Hier is ook Boei2 gevestigd, waar je een mooie sloep of barbecueboot kan huren om je een dag mee te vermaken op de Noorderplassen. Daarnaast verhuren ze Segways.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland