Sportservice Flevoland

Keren langs de Meren

Keren langs de Meren

Bos, polder, water en uitzicht op de stad; ‘Keren langs de Meren’ laat Oostelijk Flevoland in al zijn verscheidenheid zien. Je begint je fietsdag kronkelend over de paden van het Harderbos. Er grazen Schotse hooglanders, dus wellicht moet je hier en daar een koeienvlaai ontwijken!  

Dan fiets je beschut richting het noorden langs de Bremerbergdijk, de voormalige haven van Elburg en het Revebos. Je fietst verder door de beschutting van het Roggebotbos. Ooit was dit een gevreesde zandbank onder zeelieden en vissers. Nu geven naaldbomen op de zandgrond het bos een uniek karakter. Je maakt kennis met de Hel van het Roggebotbos; op de Roggebotweg dokker je drie kilometer over onvervalste klinkers.

Je fietst over de Ketelmeerdijk met uitzicht op de Ketelbrug om koers te zetten naar Lelystad. Knijp vooral in de remmen voor een fotostop bij het schip de Batavia, een replica van het roemruchte spiegelretourschip dat in 1629 schipbreuk leed bij Australië. Na een bospassage door het Hollandse Hout volg je de Knardijk die op de scheidslijn van Zuidelijk en Oostelijk Flevoland dwars door de polder loopt, omgeven met windmolens en schapen. Bij tegenwind voelt deze passage als de beklimming van de Muur van Woei! Eenmaal gefinisht bij Hans & Grietje heb je die pannenkoek wel verdiend.

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

 • Deze route begint en eindigt met wat smalle en onoverzichtelijke paden door het Harderbos. Houd rekening met
  andere fietsers en wandelaars en matig de snelheid. Hierna rijd je een stuk langs de Randmeren richting en
  Noorder, waar je heerlijk door kunt trappen.
 • Voor de paden in het Roggebotbos geldt hetzelfde. Houd rekening met andere recreanten en matig de snelheid.
  Daarnaast zitten er een paar kuilen in de weg. Waarschuw je medefietsers als je met een groepje rijdt. Daarna
  draai je de Vossemeerdijk op. Tot de Ketelbrug kan je 15 km lang het gas opendraaien.
 • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende
  fietsers.

Leuk voor partner/gezin 
Deze route start bij pannenkoekenhuis, speeltuin en eigenlijk minipretpark Hans en Grietje, erg leuk voor een gezin met kinderen onder de twaalf. Iets verderop ligt Walibi Flevoland, leuk voor alle kinderen. Daarnaast liggen vlakbij het startpunt ook nog Doorhout Mees, Flevonice, Golf4All Harderwijk en twee vakantieparken aan het water met een strandje en bootverhuur. De route komt langs Batavia Stad Fashion Outlet en Museum Batavialand. Dit is dus een erg leuke route om te combineren met een dagje uit voor je partner en/of gezin.

Download de GPX route bij  zuiden- en oostenwind.
Download de GPX route bij noorden- en westenwind.

Ga voor de interactieve kaart naar Visit Flevoland