Sportservice Flevoland

Rond(je) Flevoland

Rond(je) Flevoland

Dus jij bent die fitte fanatiekeling die niet vies is van een uitdaging? Durf jij het gevecht aan te gaan met de Flevolandse Muur van Woei? Dan hebben wij de ultieme route voor je: Rond(je) Flevoland! 

Om te beginnen wat cijfers: deze route is maar liefst 240 kilometer en volgt de volledige grenzen van de Flevopolder (140 km) en Noordoostpolder (100 km), samen goed voor het grootste stuk ‘man made land’ ter wereld. Je fietst bijna de hele dag met uitzicht op het water van het Markermeer, IJsselmeer en de Randmeren. Afgezien van de dubbele beklimming van de Ketelbrug zitten er nauwelijks hoogteverschillen in de route. Maar reken er maar op dat je afgedraaid thuiskomt, want je gaat het ultieme gevecht aan met de Flevolandse Muur van Woei!

Je start bij Strandpaviljoen Poort Dok bij Almeerderstrand in de zuidwestpunt van Flevoland. Kien van tevoren goed de rijrichting van de route uit, want je wilt optimaal profiteren van de wind (zie een advies hieronder). De originele route begint op de Oostvaardersdijk. Terwijl je onderin de beugels gaat, tuur je over het schitterende water en strekt de skyline van Amsterdam zich uit aan de horizon. Een typisch Hollands plaatje.

Kilometerslang snel je over de dijk met aan je linkerhand het Markermeer en rechts de Oostvaardersplassen. Boven Lelystad ga je buitendijks en ‘beklim’ je de Ketelbrug, met 18 meter de hoogste fietsklim van Flevoland. Welkom in de Noordoostpolder. Langs de dijk en tussen de schapen koers je af op Urk, waarvan de vuurtoren als een baken aan de horizon ligt. Stop vooral in het dorp voor een kop koffie op het dakterras van Restaurant Het Achterhuis. Boven Urk fiets je kilometerslang naar het luchtledige langs de dijk richting Lemmer. Hier werkt fietsen bijna meditatief.

Bij Lemmer neem je afscheid van het water voor een fase over de oude zeedijken op de scheidslijn van het oude land en de Noordoostpolder. Na de tweede beklimming van de Ketelbrug fiets je verder door de Flevopolders. Je hebt er al bijna 150 kilometer op zitten. Nog niet moe? Vrees niet, je mag nog 90 kilometer stoempen langs de Randmeren. Je rijdt enigszins beschut langs de Drontermeerdijk en Harderdijk (opgepast op de onoverzichtelijke kruisingen) en pakt een stukje bos bij Zeewolde. Dan is het nog even doorbijten op de Eemmeerdijk en je einddoel komt in zicht. Eenmaal terug bij strandpaviljoen Poort Dok mag je jezelf belonen met gebak om misschien wel een hele taart, want je bent de loeizware Muur van Woei de baas geweest!

Even opletten! 
240 km over veilige en goede fietspaden, met nauwelijks stoplichten; op deze route kun je heerlijk doortrappen. Voor deze route geldt maar één waarschuwing. Op de Drontermeerdijk en Bremerbergdijk is een aantal onoverzichtelijke kruisingen richting de recreatiegebieden aan het water. Let goed op of eventueel kruisend verkeer je op tijd opmerkt.

Leuk voor partner/gezin
Je partner of gezin kunnen eigenlijk de hele dag achter je aan reizen want langs de randen van Flevoland is meer dan genoeg vermaak! Hier een kleine greep: Almeerderstrand (startpunt), Oostvaarderplassen, Batavia Stad Fashion Outlet, het schip de Batavia, Urk, Het Waterloopbos, Kabouterbos Dronten, Walibi, Hans & Grietje Pannenkoekhuis en speelpark, Harderbos, Horsterwold en nog veel meer. Kijk vooral eens op visitflevoland.nl voor alle mogelijkheden.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor de interactive kaart naar Visit Flevoland