Sportservice Flevoland

Watersport

Flevoland als Watersportprovincie

Flevoland is ontstaan uit de voormalige Zuiderzee. Het overgebleven water rondom Flevoland, bestaande uit het IJsselmeer, het Markermeer en de Randmeren, biedt diverse mogelijkheden voor allerlei watersporten. Wie Flevoland een beetje kent, begrijpt dat de link tussen watersport en het Flevolandse landschap niet moeilijk te maken is. Sinds 2013 is watersport één van de kernsporten van de Provincie Flevoland. Met het aanwijzen van watersport als kernsport, wil de Provincie Flevoland de economische impact van de sport vergroten, de watersport versterken en Flevoland profileren en promoten als watersportprovincie. Watersport omvat alle sporten die beoefend worden op het water, zoals zeilen, windsurfen, (sloep)roeien, kanoën, kitesurfen en waterskiën.

In onderstaande video geven wij een korte terugblik en een doorkijk naar de toekomst waarin we willen inzetten op recreëren, leren en sportbeoefening.

 

Brede samenwerking

Voor het uitdragen van Flevoland als watersportprovincie werkt Sportservice Flevoland samen met watersportverenigingen, -bedrijven en -evenementen, havens, het Watersportverbond, HISWA, Flevolandse gemeenten, City Marketing organisaties, Provincie Flevoland en Visit Flevoland. Door het aanbieden van activiteiten, variërend van proeflessen en open dagen tot wedstrijden, wordt een aantrekkelijk programma samengesteld voor zowel de eigen inwoners als de (potentiële) bezoekers aan Flevoland.

Onderzoek watersport

De watersport heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld en is populairder geworden onder Nederlanders in vergelijking met de vorige meting in 2013. Zo zijn de meeste watersporten populair onder jongeren tussen de 18 en 34 jaar. Ook corona heeft een extra impuls gegeven aan het beoefenen van watersport. Zo’n 15
procent van alle ondervraagden geeft aan sinds de coronaperiode voor het eerst aan watersport te hebben gedaan. Verder blijkt uit het onderzoek dat de meeste Nederlanders een watersport beoefenen voor de gezelligheid en voor de ontspanning.

Het Watersportonderzoek 2021 is uitgevoerd met financiële bijdragen van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincies Drenthe, Fryslân, Groningen, Noord-Holland, Utrecht, Zeeland, Zuid-Holland, Overijssel samen met Marketing Oost en Gastvrij Overijssel, Gelderland en Sportvisserij Nederland.

Meer lezen over het onderzoek? Een overzicht van de rapportages vind je hier!

Watersportpromotie

Sportservice Flevoland levert een bijdrage in de watersportpromotie door de sport en de daaraan gerelateerde evenementen, toegankelijker en zichtbaarder te maken. Samen met onze watersportpartners willen we met diverse activiteiten en evenementen de inwoners van Flevoland (en daarbuiten) laten zien wat onze provincie op het gebied van watersport te bieden heeft. Het hele jaar promoten wij Flevolandse sportevenementen en watersportactiviteiten.

Om meegenomen te worden in deze promotie, vragen wij u om uw evenement of activiteiten aan te melden voor de online evenementenkalender. Staat uw evenement nog niet op de kalender? Meld het dan hier aan.

Sloepennetwerk

In Flevoland is een gloednieuw sloepennetwerk aangelegd. Hier wachten prachtige vaarroutes op je, geschikt voor de ervaren tot de minder ervaren vaarder. Het water neemt je mee door het unieke landschap, gemaakt door en voor mensen. Aan de hand van knooppunten bepaal je zelf de route die je een verrassende kant van onze jongste provincie laten ontdekken. 

Waterplanten

Tot stilstand komen in een veld waterplanten of taaie stengels in je schroef. Watersporters in het Zuidelijk IJsselmeergebied kennen het probleem. Toch zijn er genoeg plekken waar je zonder hinder kunt varen. Je moet alleen weten waar. De webapp Waterplanten.nu geeft de waterrecreant en watersporter een duidelijk beeld van de zones waar gevaren kan worden en waar je hinder kunt verwachten.

Dankzij de gps-functie zie je vanaf je zeil- roei- of motorboot, sloep, surf- of supplank waar je je bevindt ten opzichte van bevaarbaar en minder goed bevaarbaar water. Ook als je tijdelijk even geen internetverbinding hebt, kun je de webapp blijven gebruiken. Scan dus snel de qr-code hiernaast of ga naar de webapp.

Veilig het water op

Weet jij de regels op het water? 

  • Is de veiligheid van jouw boot op orde?
  • Hoe steek je veilig over?
  • Hoe passeer je bruggen en sluizen op de juiste manier?

Op de website van Varen doe je Samen vind je alle informatie over veilig varen of bekijk direct al even de Vaar bewaarkaart en deze 10 tips van Varen doe je Samen!

“Met de groei van het aantal mensen op het water worden we ook uitgedaagd om niet alleen na te denken hoe we het water méér kunnen gebruiken, maar vooral hoe we het béter gaan benutten.” Feike Tibben (bestuurslid KNRB) schreef er voor Sport Knowhow XL dit artikel over.

Flevolandse boegbeelden in TeamAllianz

TeamAllianz is ons nationale zeilteam. Het team bestaat uit sporters die al schitteren aan de wereldtop en een nieuwe lichting veelbelovende jonge talenten die dezelfde kant opgaan in de zeil- en kanosport. De komende jaren gaat TeamAllianz deelnemen aan Regatta’s, WorldCups, EK’s en WK’s over de hele wereld. Met als uiteindelijke doel natuurlijk de Olympisch Spelen 2024 in Parijs!

De leden van TeamAllianz zijn dé gezichten van de watersport in Nederland, maar zeker ook in Flevoland. Want een aantal van deze toppers zijn hun sportcarrière in Flevoland begonnen bij WSV Almere Centraal. Allianz en het Watersportverbond stelen deze boegbeelden door middel van filmpjes voor. Eén van hen is windsurfer Lilian de Geus uit Almere.

Peddelroutes

Een peddelroute vinden bij jou in de buurt kan eenvoudig aan de hand van onderstaande kaart. Kanoweb.nl heeft een actuele kaart vol met routesuggesties ontwikkeld. De uitgebreide kaart met honderden suggesties voor peddelroutes, kano-instappunten en kampeerplekken wordt tegenwoordig geraadpleegd door zowel kanovaarders als standuppaddlers (suppers). Met van oorsprong zowel korte als wat langere routes, waar elke tocht wel een inkorting voor de supper kent.

UITGELICHT DUTCH WATER WEEK

DUTCH WATER WEEK

Van 27 mei t/m 5 juni 2022 vond in de wateren voor Almere en Lelystad, de eerste Dutch Water Week plaats: één evenement waar topsport, wedstrijd- en breedtesport en watersport samenkwamen. In deze week streden de beste zeilers ter wereld in de World Cup, onderdeel van de Hempel World Cup Series, in tien olympische klassen inclusief het nieuwe kitefoilen en windfoilen. Ook gingen Nederlandse en buitenlandse wedstrijdzeilers de strijd aan om het Open Nederlands Kampioenschap. En daaromheen was er nog zoveel meer te doen. Kortom, een mooie week waarin watersport door jong en oud beleefd werd!

Dutch Water Week