Sportservice Flevoland

Marc Bosboom

Marc Bosboom

Marc Bosboom van tennisvereniging LTVL

Bij tennisvereniging LTVL uit Lelystad is het helpen van elkaar een vanzelfsprekendheid. Toch moet ook hier een groep vrijwilligers ervoor zorgen dat er projecten worden aan geslingerd. Eenmaal op gang, dan doet de hele club mee. En daarmee is LTVL een schoolvoorbeeld van een club die Sterker is door vrijwilligers. Bestuurslid Marc Bosboom: “Je kunt mij niet blijer maken dan wanneer er een groep blije kindjes met een grote glimlach van de baan afkomen.”

Wie is Marc Bosboom?
Veel van de projecten die op de club worden bedacht en uitgevoerd komen uit de koker van Pieter Hermus. Vanwege zijn overvolle agenda bij het organiseren ervan laat hij het interview over aan bestuurslid Marc Bosboom, die ook al jarenlang als vrijwilliger actief is bij de Lelystadse tennisvereniging. “Ik ben in 1979 lid geworden van de club, toen nog gewoon als jeugdlid. Ongeveer twintig jaar geleden ben ik in de jeugdcommissie gestapt en sinds vijf jaar ben ik actief als bestuurslid van LTVL. Op dit moment concentreren mijn taken zich op het toezien van de naleving van de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) en de jeugdzaken binnen de club.”

Limonade
Inhoudelijk betekent dit dat Bosboom vergaderingen organiseert, erop toeziet dat de notulen  vastgelegd worden en de statuten gewaarborgd blijven. “Praktisch gezien resulteren al mijn werkzaamheden erin dat ik meehelp bij het regelen van voldoende handjes bij toernooien zoals de Open Lelystad tennis en padel, waarbij er echt op hoog niveau wordt gespeeld, of toernooien voor onze leden in de weekenden of op woensdagmiddag. Daarnaast houd ik mij bezig met het monitoren van de begeleiding die onze jeugdleden krijgen. En dat is eigenlijk nog het allerleukste. Als er hier een groep van 25 kinderen met een grote glimlach de baan afkomt en er dan achter komen dat er door onze vrijwilligers voor iedereen nog een glaasje limonade is ingeschonken, dan kan mijn dag niet meer stuk. Want dan zijn we erin geslaagd om ze achter de telefoon of computer vandaan te krijgen om lekker een balletje te komen slaan.”

“Wij nemen het vrijwilligerswerk heel serieus”

LTVL is in de gelukkige omstandigheid dat ze momenteel 950 leden hebben en daardoor is er vaak best veel mogelijk. “Maar we kunnen ze nooit alle negenhonderd gelukkig maken. Er zijn altijd mensen die dingen anders zouden willen zien, maar wij hebben als bestuur een missie en visie vastgelegd alsof we een bedrijf runnen. Wij hebben namelijk voor die bijna duizend leden wel een hele grote verantwoordelijkheid en dus nemen wij ons vrijwilligerswerk heel serieus. We moeten bij alles wat we doen altijd kijken naar het grote plaatje. En dus is alles wat we doen in het belang van de club en haar leden.”

Paplepel
Het is overigens bepaald geen toeval dat Marc zich als vrijwilliger in het verenigingsleven heeft gestort. “Dat is mij met de paplepel ingegoten. Ik ben gaan tennissen omdat papa en mama tennisten, mijn broertje tennist en speelt net als ik ook padel. Als je dan vaak op de club bent, dan zie je op een gegeven moment dat er op woensdagmiddag een competitie voor de jeugd gespeeld wordt en dat er op zaterdag en zondag competitiewedstrijden gespeeld worden. En dan merk je al snel dat er behoefte is aan een aanspreekpunt. Dan voel ik mij al snel geroepen om te helpen. Ik weet immers hoe het werkt en ik vind het ook leuk om te helpen, dus waarom ook niet.”

Met het hele gezin
Het was dus op eigen initiatief dat Marc zich opwierp als vrijwilliger en vanaf dat eerste moment heeft die rol een enorme vlucht genomen. Geïnspireerd en gemotiveerd door mister LTVL Pieter Hermus is Marc momenteel bijna vaker op de club dan thuis. “Het is ook echt leuk om mensen te helpen, daar krijg ik energie van. Ik doe het ook niet voor mezelf, maar voor de club. Wij zijn een actieve club, dus er gaan heel wat vrije uurtjes inzitten. Mijn vrouw Brigit (ook vrijwilliger bij LTVL) en twee dochters spelen ook tennis, dus standaard zijn wij als gezin sowieso al veertien weekenden per jaar op de club om competitie te spelen. Maar dat vinden we leuk, geeft ons energie waardoor een bezoek aan de club altijd voelt als thuiskomen.”

“Helpen met een bezem of schep”

Naast de competitie activiteiten, ledenvergaderingen en gangbare bestuursfuncties is Marc samen met het voltallige bestuur op dit moment ook druk met allerlei nieuwe plannen voor LTVL. “We willen boven op de al bestaande zes padelbanen vier nieuwe banen aanleggen. Die worden semi-overdekt en winterhard. Dat kost wel geld en die plannen moeten dan uiteraard wel gedragen worden door alle leden. Dat kost natuurlijk wel meer tijd dan de ‘normale taken’, zoals ballen uitdelen of de kantine beheren. Maar dat zijn piekmomenten, zaken die ad hoc voorbijkomen. Als vrijwilliger geniet ik vooral van het warme clubgevoel en het tennis en padel plezier om me heen als ik over dit prachtige sportpark loop. Als ik dan mensen vraag om een bezem of een schep mee te nemen om te helpen, dan staat er in no time een grote groep klaar om de handen uit de mouwen te steken. De dankbaarheid als er iets geregeld is, de saamhorigheid bij projecten en de verbondenheid met de leden is geweldig en maakt het vrijwilligerswerk voor een club als LTVL echt ontzettend leuk om te mogen doen.”