Sportservice Flevoland

Marit Schwering

Marit Schwering

Marit Schwering van Korfbalvereniging Emmeloord

Korfbal zit bij Marit Schwering in elke vezel van haar bestaan. En daarmee is ook korfbalvereniging Emmeloord een zeer belangrijk onderdeel in het leven van Marit en haar gezin. Als vrijwilliger is ze dan ook vaak op de club te vinden. Dat zorgt soms voor wat uitdagingen, maar is volgens Schwering vooral erg leuk!

Wie is Marit Schwering?
Emmeloorder Marit Schwering speelt al vanaf haar vierde levensjaar korfbal. Inmiddels is Marit 32 jaar en is nog lang niet uitgekeken op het spelletje. Sterker nog: naast de trainingen en wedstrijden op de club is ze ook regelmatig als vrijwilliger aan het werk voor KVE. Sinds een half jaar helpt ze als bestuurslid ook mee aan het organiseren en opzetten van activiteiten: “Vanaf het begin af aan zit dat er al in”, zo vertel Marit. “Mijn ouders en broers gaven altijd training bij KV Marknesse of zaten ook in het bestuur. Mijn broers zaten ook op de vereniging. Zij waren ook vaak als scheidsrechter, trainer, bestuurslid en coach actief voor de club. Dus dan rol je er zelf ook automatisch in.”

“Training opgezet voor de allerkleinste”

Inmiddels is Marit zelf ook moeder van twee kinderen en ook die krijgen het korfbal met de paplepel ingegoten. “In 2020, toen mijn zoontje één jaar was, wou ik hem eigenlijk ook meenemen naar de vereniging. Er was toen niet veel voor kinderen vanaf één jaar, dus ik ben bij KVE-trainer geworden van een groep kinderen tussen de één en zes jaar. Daar zit mijn zoontje ook bij en het is prachtig om te zien hoe de allerkleinste sport beleven.”

Taken
Marit heeft dus verschillende petten op als ze bij KVE is. De ene keer is ze speelster, de andere keer trainer en weer een andere keer bestuurslid of zelfs gewoon als moeder. Allemaal prima te combineren, maar haar taken als vrijwilliger lopen daardoor wel flink uiteen. “De ene keer ben ik bezig met het opzetten van toernooien voor de jeugd. De andere keer zet ik samen met de andere vrijwilligers een oliebollenactie op of verstoppen we de paaseieren. En op weer een ander moment regel ik de communicatie voor het schoolkorfbal. Daarnaast vind ik het ook erg leuk om reclame te maken voor onze evenementen en zorg ik ervoor dat er zoveel mogelijk leden of scholen zich opgeven voor de activiteiten op en rondom de club.”

Commitment
Alles bij elkaar gaan er nog best wat uurtjes tijd inzitten, maar erg vindt Marit dat allerminst. “Ik doe de dingen altijd een beetje tussen de dagelijkse zaken door. Maar de meeste tijd van het vrijwilligerswerk gaat in de avonduren zitten. En dat komt gemiddeld neer op zeker een paar uur per week extra die ik aan korfbal besteed. Met een jong gezin, een baan en het zelf spelen van korfbal is dat soms best een uitdaging. Maar ik vind dat als je toezegt te willen helpen dat je dan ook de daad bij het woord moet voegen, dus als er handjes nodig zijn, dan probeer ik zoveel mogelijk aanwezig te zijn om te helpen.”

Vrijwilligerstekort
Net als bij zoveel clubs en verenigingen zijn mensen als Marit bij Korfbalvereniging Emmeloord onmisbaar. Ondanks veel goede wil en inzet van iedereen in en rondom KVE zijn er eigenlijk altijd wel dingen die blijven liggen. “Het is niet dat mensen niet willen helpen, maar mensen hebben vaak een fulltimebaan en een druk sociaal leven. En dan zijn er maar weinig mensen die tijd vrij kunnen maken om te helpen. Het is vooral de wat oudere generatie die de taken op zich neemt. De nieuwere generatie pakt die handschoen minder snel op. Ik hoop dat ze aan mij zien hoeveel plezier ik eraan beleef en als ze dan merken hoeveel waardering ze krijgen voor het vrijwilligerswerk dat ze doen, dat dan die mindset verandert. We zoeken ook echt nog wel mensen die willen trainen geven, coachen of gewoon zin hebben om te helpen bij de club. Ook als ze geen lid zijn van KVE.”

“Het zijn echt mijn kindjes”

Die enorme waardering heeft zelfs Marit haar eigen verwachtingen overtroffen: “Ik geef al vanaf mijn zestiende training en merkte toen direct het enorme geluk en blijheid bij de ouders dat hun kinderen korfbaltraining kregen, dat is gewoon ontzettend mooi. Ik had dat zelf eigenlijk ook totaal niet verwacht, maar je krijgt als vrijwilliger zoveel terug, dat is echt heel mooi. Ik dacht alleen gewoon beetje training te gaan geven, maar die kinderen raken zo gehecht aan je. Dat is echt heel erg leuk om mee te maken. Ik noem ze niet voor niets ‘mijn kindjes’, want dat voelt ook echt zo. Het zou mooi zijn als de nieuwe generatie dat ook gaat ervaren.”

Warme familieclub
Ook kreeg Marit al snel een warme band met zowel de ouders als de kinderen. “Korfbal is ook echt een familiesport en KVE is echt een familieclub. We staan voor alles en iedereen open. We zijn heel laagdrempelig. Er mag en kan heel veel. We stimuleren onze leden ook om elkaar op te zoeken, dingen samen te doen en vrijwilligerswerk te doen. We organiseren dan ook jaarlijks de vrijwilliger van het jaar verkiezing, waardoor onze vrijwilligers ook echt in het zonnetje gezet worden. Het is voor mij dan ook echt een warme familie waarvan ik deel uit mag maken als speelster en vrijwilliger. Een familie die mij waardeert, energie geeft en soms ook voor uitdagingen stelt, maar ook een familie die altijd voor je klaarstaat. En dat gevoel is voor mij heel waardevol.”