Sportservice Flevoland

Triathlon

Triathlon als Flevolandse kernsport

Flevoland heeft een lange triathlon geschiedenis: de triathlon in Almere is de eerste en oudste lange afstand triathlon van Europa. Het zit in onze genen. Duursport past bij de polder met de lange lijnen, het water en het groen. Sinds 2013 is triathlon één van de kernsporten van de Provincie Flevoland. Met het aanwijzen van triathlon als kernsport wil de Provincie Flevoland de economische impact van de sport vergroten, de triathlonsport versterken en Flevoland profileren en promoten als triathlon provincie.

Sportservice Flevoland levert een bijdrage in deze promotie, door de sport en de daaraan gerelateerde evenementen toegankelijker en zichtbaarder te maken. Dit doen wij onder meer door de organisatie van triathlon events, het ondersteunen van triathlon verenigingen en het organiseren van triathlon clinics voor basis- en voortgezet onderwijs.

Wat is een triathlon?

Een triathlon bestaat uit 3 onderdelen: zwemmen, fietsen en hardlopen. De hele triathlon is 3,8 km zwemmen, 180 km fietsen en 42 km hardlopen. Er zijn allerlei afgeleide kortere versies zoals de halve, olympische, kwart en achtste (sprint) triathlon.

wat is een triathlon

Flevoland heeft als enige provincie in Nederland 3 halve triathlons!

Sinds 2014 is het aantal deelnemers aan de Flevolandse evenementen verdubbeld. Van 3.300 in 2014 naar 7.000 triathlondeelnemers in 2018!

Elke triathlonwedstrijd in Flevoland heeft een Junior Challenge en Triathlon4all!

In 2021 vinden de ITU Multisport World Championships (6 WK's) plaats tijdens de Challenge Almere-Amsterdam!

Flevoland krijgt er in 2021 weer een triathlon bij: Triathlon Biddinghuizen!

Kennismaking

Om de triathlonsport extra onder de aandacht te brengen van de jeugd, organiseert Sportservice Flevoland regelmatig triathlon clinics voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Bij een triathlon clinic komt een ervaren triathlon trainer op school langs om kinderen kennis te laten maken met de triathlonsport. Vervolgens kunnen de kinderen bij de lokale triathlonvereniging trainen met als doel meedoen aan een jeugd triathlon in eigen stad of dorp.

Wilt u uw leerlingen ook laten proeven van deze veelzijdige sport? Neem dan contact met ons op.

Triathlon4all

Bij triathlon denken mensen vaak aan de hele afstand en de afgetrainde atleten die daaraan meedoen. Maar de triathlonsport is veel breder dan dat. En, iedereen kan meedoen. Met Triathlon4all zetten de Flevolandse triathlons zich in de sport toegankelijk te maken voor iedereen.

De Triathlon4All bestaat uit twee recreatieve onderdelen: de Senioren Triathlon voor 55+ers en de No-Limit Triathlon voor sporters met een verstandelijke beperking. Bij beide onderdelen wordt gezwommen in een zwembad, als groep gefietst over openbare fietspaden en als groep gewandeld. Vaak is er tussendoor een pauze met lunch. Men kan dus niet winnen en het samen volbrengen van de uitdaging staat voorop. Er worden Triathlon4All onderdelen georganiseerd in Almere, Zeewolde, Noordoostpolder en Urk. Neem voor meer informatie contact met ons op.

UITGELICHT - TRI Lelystad

Elke gemeente in Flevoland eigen triathlon!

Binnen de prachtige entourage van de Bataviahaven vormt TRI Lelystad de nieuwste wedstrijd op de kalender van TRI HARD Series. Met deze wedstrijd heeft iedere gemeente in Flevoland een eigen triahtlon! De wedstrijd staat gepland op 10 juli en is daarmee de zesde race binnen het label. “Lelystad is een jonge stad en wordt niet alleen gekenmerkt door haar gezellige, sfeervolle haven, maar ook door de weidse, omliggende natuur. We vinden het prachtig om deze locatie aan onze wedstrijdkalender toe te voegen”, aldus organisator Jefry Visser.