De triathlon sport is een sport die echt bij Flevoland en Almere hoort. De Challenge Almere is het uithangbord van die sport. Dit immens grote sportevenement vergt ook veel van de organisatie. En die kan niet functioneren zonder vrijwilligers. In Sterker door vrijwilligers aandacht voor de grote groep mensen die jaarlijks de triatlon van Almere mogelijk maken. Roy Philip, manager horeca bij de Challenge Almere: “Het is belangrijk om goed voor je vrijwilligers te zorgen, zodat ze ook terug blijven komen.”
Wie is Roy Philip?
Al in 2004 sloot Roy Philip zich aan bij de groep vrijwilligers die meewerken aan de Holland Triathlon. Destijds was dat bij de atletenopvang. In 2006 stapte hij in het bouwteam van de Stichting Holland Triatlon. En inmiddels is hij dus al bijna twintig jaar actief binnen de organisatie: “Ik kwam direct in een supergezellig en hecht team te werken. We hadden allemaal hetzelfde doel: een mooi evenement neerzetten.”
“Almere en triatlonsport op de kaart gezet”
Het werd in 2008 allemaal nog wat serieuzer toen Roy Philip het stokje mocht overnemen van de toenmalige projectmanager Rob ‘’playa’’ Fokkens en stond hij plots leiding te geven aan een tien man sterk bouwteam. “Sindsdien ben ik continu met het team bezig geweest. Dat was fantastisch. De organisatie groeide en wij groeide er in mee, tot in 2019 het team was gegroeid tot een detigkoppig team.. We kregen die ruimte ook. Hierdoor konden we het evenement weer helemaal op de kaart zetten zowel voor Nederland als daarbuiten.”
Philip is daarmee één van de drijvende krachten in de organisatie die verder bestaat uit Robin , Femke, Inge, Ronald, Marius, Eelco, Colin, Marion, Jim, Nancy, Esther, Nienke, Monica, Johan, Ilona en ome Dirk In 2019 is hij gestopt als manager EST (event support team). Maar bij de Holland Triathlon is eens een teammember, altijd een teammember Philips: “Ik koos er bewust voor om na ruim tien jaar te stoppen als manager. In 2021 werd ik door Ilona Jonkman gevraagd als assistent manager horeca Ik vond toen mijn plekje in het horecateam. Dat zou eigenlijk al in 2021 zijn, maar dat ging toen natuurlijk niet door. Dus vorig jaar heb ik de overstap naar manager horeca definitief kunnen maken.”
Het triatlon virus
Toen Roy Philip zich aanmeldde als vrijwilliger had hij niet verwacht dat het Challenge Almere virus hem zo zou raken. “Ik dacht gewoon even helpen bij het evenement Triatlon Almere. Als kind zat ik altijd samen met mijn ouders op de tribune te kijken. Dat was echt een familie-uitje. We bleven ook echt zitten tot de laatste atleet binnen was. Dat was altijd één groot feest. Ik heb sindsdien eigenlijk altijd de kriebels als de datum van de Challenge weer dichterbij komt. We noemen dat ook wel het triatlon virus. Dat betekende dat ik heel graag meer voor de organisatie wilde betekenen. Helpen om te laten zien dat de stad dit kan. En voor ik het wist stond ik als vrijwilliger te helpen op de Esplanade.”
Taken
Het aantal vrijwilligers die voor, tijdens en na de triatlon actief is, loopt op tot ongeveer vijfhonderd mensen. Toch zijn al die posten vaak ruim voor de wedstrijddatum gevuld. Ook dit jaar weer. Roy Philip: “We zorgen goed voor onze vrijwilligers, dus we hebben zelfs een groep vrijwilligers die onze vrijwilligers verzorgd. Dat is een hele belangrijke groep die werkt vanuit de vrijwilligerstent en rijden met koffiewagens rond om onze vrijwilligers te voorzien van eten en drinken.”
Belangeloos
Roy Philip vervolgt: “Daarnaast zijn er evenementenverkeersregelaars actief die het verkeer op de wedstrijd begeleiden rondom het parcours of richting de parkeerzones. Dan zijn er nog de afdelingen opbouw, het Event Support Team, de mensen in de VIP tent om de genodigden en oud-vrijwilligers te vertroetelen, bij de medische dienst staan ook allemaal vrijwilligers, de atletenopvang (na de finish), de brandweer en de horecamedewerkers die ik mag begeleiden horen daar natuurlijk ook bij. Het zijn allemaal mensen, ook wel toppers, die hun eigen kennis en hun dagelijks werk toepassen en zich belangeloos inzetten om het evenement mogelijk te maken.”
Vriendschappen
Bij sommige mensen leeft het beeld dat vrijwilligerswerk niks oplevert, maar wel veel tijd kost. Roy Philip, die ook bij de Scouting Almere vrijwilligerswerk doet, is het daar logischerwijs totaal niet mee eens. “Het levert juist heel veel op. Op de eerste plaats heel veel goede vriendschappen. Het is bijna een jaarlijkse reünie. Ik had ook tweede families kunnen zeggen, maar dat zou niet kloppen. Mijn eigen familie is namelijk ook actief als vrijwilliger. Mijn vader, moeder en zusje helpen ook elk jaar mee. Ook vanuit mijn eigen vriendenkring en oud-klasgenoten heb ik weten te mobiliseren om te komen helpen. En daar zorg ik dan net zo goed voor als voor mijn eigen familie.”
“Geen seconde spijt dat ik vrijwilliger ben geworden”
“We zijn echt allemaal één en helpen elkaar. We doen het met zijn allen en doen dat met veel plezier. Vrijwilligerswerk voor de Challenge Almere is absoluut geen werk, het is een feest! Het is ook echt weleens aanpoten, met soms het zweet op de rug, maar uiteindelijk is het gewoon supergezellig. Het is het allemaal meer dan waard, want je krijgt er ook gewoon een familie bij. Ik heb er dan ook geen seconde spijt van dat ik bijna twintig jaar geleden aan dit vrijwilligersavontuur begonnen ben. Dit event heeft Almere op de kaart gezet en daar maak ik graag deel van uit. Het begon bij mij ook op de tribune en eindigde in het meest ongevaarlijke, ongeneeslijke virus dat er is: het triatlon Almere virus.”