Bijna wekelijks gaat vrijwilliger Maarten Post samen met hond Ringo naar het Urkerbos om aan ‘zijn’ mountainbikeroute te werken. Op eigen tempo, wanneer het hem uitkomt. “In het bos zie je de seizoenen komen en gaan. Het is genieten van de schepping.”
In de week voordat we Post spreken, heeft een storm in Flevoland verschillende mountainbikeroutes onbegaanbaar gemaakt. Maar niet die in het Urkerbos, want de onderhoudsgroep is meteen aan het werk gegaan. Takken zijn verwijderd en met een bladblazer is het complete 8,5 kilometer lange parcours schoongeblazen.
Het zegt veel over de betrokkenheid van de vrijwilligers van Stichting MTB-route ‘t Urkerbos. Post houdt zich als bestuurslid bezig met het bouwen en onderhouden van de route, die er sinds 2020 ligt en nog altijd wordt uitgebreid. “We hebben de route zo uitdagend en technisch mogelijk gemaakt” Favoriete plekje op de route? “De ‘zeven heuveltjes’. Dat stuk is het enige hoogteschil dat we hebben en het eerste deel dat we machinaal hebben aangelegd.”
De vrijwilliger probeert elke week een paar uur vrij te maken om aan de route te werken. “Dat lukt niet altijd, maar een stuk of veertig keer per jaar ben ik wel in het bos te vinden.” Werkzaam op een middelbare school, zit Post tijdens de werkweek vooral binnen. “Dan is het prachtig om in je vrije tijd buiten bezig te zijn, lekker in de natuur. Ik kan dan prima mijn hoofd leegmaken. Ook mooi: je ziet de seizoenen komen en gaan. Het is genieten van de schepping.”
Hondje Ringo gaat steevast mee naar de route, tenzij er machinaal wordt gewerkt. “Zodra ik mijn werkkleding aantrek, staat hij al te janken voor de deur, omdat hij meewil.” Als Post aan het werk is, snuffelt Ringo rond en houdt zijn baasje in de gaten. “Hij is de ene keer enthousiaster dan de andere keer. Maar dat ligt er ook een beetje aan wat voor weer het is”, lacht de Urker vrijwilliger.
Post begon een jaar of zes geleden met mountainbiken. “Toen was er voor mountainbikers niets te doen in het bos.” Hij hoorde dat de Wielervereniging Urk bezig was met plannen voor een MTB-route en besloot zich aan te melden. In 2019 ging de eerste schop in de grond. Met de hand legde Post als onderdeel van een groepje van vijf, zes pioniers de eerste vier kilometer van de route aan. “Ik ken inmiddels elke boom en bocht op de route”, glimlacht hij.
Inmiddels wordt er machinaal gewerkt en is de route uitgebreid naar 8,6 kilometer. De onderhoudsgroep is uitgegroeid tot tachtig mensen die op onregelmatige basis een handje toesteken. Op de georganiseerde onderhoudsdagen zijn gemiddeld vijftien tot twintig vrijwilligers present. “We verdelen de taken dan over verschillende groepjes. Het ene groepje voert het zand aan, het andere groepje brengt het zand verder route op, nog een groepje maakt het zand vlak, anderen gaan er met een trilplaat overheen.”
Post geniet tijdens de onderhoudsdagen van het samenzijn in de natuur. “Tegen het licht worden, komen we aan in de winter om de spullen klaar te zetten voor de vrijwilligers. Dan zie je hele bos ontwaken.”
Zijn innerlijke motivatie, zit bij de Urker jeugd. Er zijn op Urk best veel jongeren die niet aan sport doen, omdat ze vanwege religieuze overwegingen niet bij een vereniging willen of mogen. Ik probeer me voor hen in te zetten, zodat ze buiten bezig kunnen zijn. Ze kunnen op onze MTB-route sporten in hun eigen tijd, op eigen wijze en op eigen snelheid. Als ik jongeren uit het dorp op de route tegenkom, geeft me dat voldoening.”
De onderhoudsgroep heeft nog volop plannen voor de route in het fraaie Urkerbos. Ze willen de ronde uitbreiden naar twaalf kilometer en er moeten Urker elementen worden toegevoegd, zoals een plankier, stukje romp van een botter en een stukje strekdam. Zo wordt er gebouwd aan een unieke route. Ondertussen wordt de track piekfijn onderhouden. In de herfst word deze zelfs elke twee weken met de bladblazer ‘schoongeveegd’. “Zo voorkomen we dat het glad wordt en zorgen ervoor dat de route goed kan drogen.”
Heb je vragen of wil je zelf als vrijwilliger aan de slag op een van de Flevolandse mountainbikeroutes? Stuur dan een mail aan info@sportflevo.nl zodat wij je in contact kunnen brengen met de routebouwers in jouw gemeente.