Sportservice Flevoland

Erik Beekman

Erik Beekman

Erik Beekman van FRTC Almere

Almeerder Erik Beekman wilde graag een wielerparcours voor Almere realiseren. Hij dropte dit plan bij enkele fietsfanaten en voordat hij het zelf doorhad, was Beekman trainingen aan het geven. Inmiddels is dat een activiteit die wekelijks terugkeert en waaruit Beekman veel plezier en voldoening haalt.

Wie is Erik Beekman?
Als we hem vragen wie hij is en wat hij doet, dan komt daar er een glimlach op het gezicht van Beekman: “Wie ik ben? Ik ben Erik Beekman, 43 jaar en woonachtig in Almere. Van huis uit heb ik meegekregen dat je niet alleen moet nemen, maar ook moet geven. Ik ben dan ook gewend om iets voor de maatschappij te doen. Dat resulteerde er in dat ik voorheen actief ben geweest als penningmeester voor een stichting in de gehandicaptenzorg. Toen die stichting stopte, heb ik een jaartje niks gedaan, maar toen ging het toch weer kriebelen.”

“Een paar dagen later stond ik kinderen training te geven”

“Ik wilde weer wat doen en kwam al snel uit op fietsen. Dat is samen met het sporten in het algemeen – onder meer voetbal, tennis en squash – echt een passie van mij. Het plan was dan ook om met die ene dag in de week waarop ik vrijwilligerswerk wil doen een wielerparcours kon realiseren. Dat liep allemaal even wat anders, want na een beetje googelen, kwam ik in contact met de toenmalige voorzitter van FRTC Almere. Een paar dagen later stond ik kinderen tussen de acht en dertien jaar een wielertraining te geven.”

Taken
Dat wielerparcours is er overigens nog niet, maar dat idee markeert wel het begin van de vrijwilligersloopbaan van Erik Beekman bij FRTCA. “De hele club hangt aan elkaar van vrijwilligers. Ik zit zelf bij het wielrennen en daar trainen we in drie groepen, waarvan ik één van de vier trainers ben. Bij het (jeugd)mountainbiken, toerfietsen en senioren zijn ook allemaal trainers en begeleiders betrokken. En dan is er natuurlijk ook nog het bestuur, dat ook op vrijwillige basis werkt. Alles bij elkaar zorgt dat voor een hele grote groep mensen die zich actief inzetten voor de club. Zonder al die mensen had de club niet bestaan.“

Voldoening
De jeugdtrainingen zijn heel afwisselend. De ene keer wordt er een duurtraining van veertig kilometer gegeven, de andere week wordt er getraind op het rijden van een ploegentijdrit. Beekman kan dus doen wat hij het liefste doet: elke week lekker fietsen op zijn Orbea racefiets. En tegelijkertijd worden er goede relaties opgebouwd met de mensen binnen de club waardoor FRTCA ook een belangrijk onderdeel van zijn sociale leven is geworden. “We trainen twee avonden in de week en ik ben coördinator van het jeugdwielrennen en er zijn regelmatig vergaderingen waarbij ik aanwezig ben. Al met al gaat er best veel tijd inzitten, maar als je dat een beetje efficiënt indeelt, valt het allemaal prima te overzien. Het geeft ook heel veel voldoening als de kinderen naar je toe komen en helemaal blij zijn, je bedanken en met veel plezier de week erop weer langskomen om samen een rondje te fietsen.”

Ambities
Elke week bereidt Beekman de trainingsrondjes voor, zoekt hij een route waarbij het laatste stukje vaak met meewind is, zodat ze na wat oer-Flevolandse stukken met tegenwind lekker ‘thuiskomen’. De groepen met kinderen lopen als een geoliede machine en het ledenaantal loopt langzaam op. “We hebben momenteel 36 leden bij jeugdwielrennen en een nog iets grotere groep bij jeugdmountainbiken. Het zou mooi zijn als het aantal jeugdleden verder blijft stijgen.”

Ook voor volwassenen liggen er nog veel kansen volgens Beekman. “Onze ambitie is om zoveel mogelijk mensen in Almere de kans te bieden om onder goede begeleiding, veilig met een groep een mooi rondje te fietsen in en rond de stad of op het te realiseren wielerparcours. Een wielerparcours in Almere geeft de mogelijkheid om nieuwe markten aan te boren en als club verder te groeien. Denk aan wedstrijdrijders, maar ook laagdrempelige trainingen voor volwassen die starten met racefietsen. Daar doen we nu als FRTCA nog relatief weinig mee. Daar hebben we dan wel een paar extra vrijwilligers voor nodig die als trainer of wegkapitein mee willen fietsen.”

Actieve ouders
Waar kinderen komen, komen ook ouders. En daar maken ze bij FRTC Almere dankbaar gebruik van. “Daar moeten we het inderdaad wel van hebben. Sportieve ouders die ook affiniteit met fietsen hebben. Die handdoek pakken we ook graag op en proberen die ouders enthousiast te maken om ook actief mee te helpen. Bijvoorbeeld als begeleider en wellicht kunnen ze later als trainer aan de slag gaan na het volgen van een cursus. Ook bij het organiseren van (club)wedstrijden en andere activiteiten is het fijn als er ouders opstaan die willen helpen. Vele handen maken licht werk en het zorgt ook voor extra gezelligheid”, zo besluit Beekman.