Opgericht, uitgebouwd en vol passie wordt rugbyclub Bulldogs Almere gerund door vrijwilligers. Een club die na de verhuizing vanuit Almere Haven tot zijn volle potentie uitgroeide dankzij een prachtige accommodatie op het Fanny Blankers Koen sportpark. Maar ook dankzij de vele vrijwilligers die wekelijks op de club komen. Erwin Veenendaal van RC Bulldogs Almere is één van die vrijwilligers: “Rugby is voor ons meer dan sport alleen, het is a way of life.”
Wie is Erwin Veenendaal?
Het is donderdagavond als we de kantine van de RC Bulldogs binnenlopen voor een gesprek met Erwin Veenendaal. In de hoek zit de wedstrijdcommissie het programma voor de komende weken te bespreken. Veenendaal zelf zit op de laptop nog even wat laatste dingen te regelen. Want echt klaar ben je als vrijwilliger nooit, zo vertelt hij zelf. “Ik ben eigenlijk altijd bezig om te kijken hoe wij als bestuur en vrijwilligers de club kunnen helpen en verbeteren.”
Proces
Veenendaal is een echte clubman en ademt aan alle kanten rugby. Het is dan ook al lang bij de Bulldogs betrokken. Hij weet dan ook nog goed hoe het was in Almere-Haven en is trots waar de club nu staat. De verhuizing van Haven naar Almere-Stad ging niet zonder slag of stoot. Er moest echt weer opgebouwd worden, zo vertelt Veenendaal. “We moesten daarin echt keuzes maken en hebben gekozen voor een echte familieclub, zonder selecties. Want met selecties moet je mensen wegsturen en dat willen we niet. We zijn voor de fair deal gegaan. We kunnen hier echt wel rugbyen en spelen met sommige teams echt hoog. Winnen is leuk, maar niet het belangrijkste. We willen gewoon een warme club zijn. ”
“Driehonderd leden en zestig vrijwilligers”
En bij die fair deal hoort ook respect voor iedereen waardoor er ook regels gelden op en naast het veld. Daarbij zijn de gedragsregels richting vrijwilligers , waaronder ook coaches en scheidsrechters heel belangrijk. Veenendaal: “We hebben ruim 300 leden en dus ontzettend veel teams van zowel in de jeugd als bij de senioren. En we hebben zelfs een team van 32 moeders en walking rugby. Voor ieder wat wils, maar daar heb je veel mensen voor nodig om dat draaiende te houden. En dan zijn vrijwilligers op alle fronten noodzakelijk. We hebben hier wekelijks ongeveer zestig vrijwilligers rondlopen die overal bij helpen.”
Taken
Al die vrijwilligers komen wekelijks rondom de wedstrijden samen in de kantine. Een gebouw dat door de vrijwilligers zelf is opgetuigd. Veenendaal legt uit: “Heel veel mensen binnen de club hebben een vaste taak op zich genomen. Dan gaat het dus nog niet eens om een keertje achter de bar staan, maar echt om vaste taken. Van EHBO’ers tot lijnentrekkers, de activiteitencommissie, de wedstrijdcommissie, de penningmeester, secretaris en de wedstrijdmanagers. Iedereen heeft zijn of haar eigen takenpakket. Bij bepaalde projecten werken al die mensen samen en maken we iedereen enthousiast om mee te helpen. Dat gebeurde ook bij de bouw van de kantine. Deze is door de vrijwilligers met eigen handen opgezet, ingericht en wordt door diezelfde vrijwilligers ook regelmatig opgeknapt. Dat tekent de sfeer in de club. En dat wordt ook van buiten de club erkent en gezien. Zo hebben we mee mogen schrijven aan het Sportakkoord Almere, hebben we een zeer goede band met de Gemeente Almere opgebouwd en werken we goed samen met sportclubs om ons heen.”
Zichtbaarheid
De reden voor de hoge vrijwilligers ratio bij de Almeerse Bulldogs is volgens Veenendaal de zichtbaarheid van de vrijwilligers en het werk dat ze doen. “We plaatsen alles op social media, nodigen mensen uit bij elkaars wedstrijden te komen kijken en bedanken iedereen persoonlijk. Dat past ook bij de warme, familiaire club die we willen zijn en waar destijds bij de verhuizing van Haven naar Stad voor gekozen hebben. Zonder vrijwilligers hadden we dat niet voor elkaar gekregen. En dan komen we weer terug bij de start van mijn verhaal waarin ik aangaf dat we een vriendelijke, toegankelijke club willen zijn. We zijn iedereen die bij de club betrokken is dan ook enorm dankbaar. En zijn daarom ook enorm zuinig op al onze leden en vrijwilligers.”
Verbondenheid
Veenendaal vervolgt: “Dankbaarheid is wel rugby eigen, Na elke wedstrijd gaan de twee teams op tafel staan. En bedanken elkaar voor de wedstrijd. Onze boodschap aan iedereen die dit leest is dan ook: wees zuinig op je mensen en bedank je vrijwilligers. Zo hebben wij de gewoonte om op wedstrijddagen enorme dozen Merci chocolade te halen voor de scheidsrechters. Zij komen vaak van ver buiten de stad naar Almere. En staan in weer en wind te fluiten, zodat wij kunnen spelen. Die beste man krijgt eten en drinken aan de bar en wij overhandigen hem na afloop een doosje chocolade. Ik zie dat ze daar door geraakt worden. Ze voelen zich welkom op onze club. Dat past ook perfect bij onze clubcultuur waarbij discipline, respect, integriteit, passie en solidariteit hoog in ons vaandel staan. Deze delen we voor het begin van het seizoen met alle vrijwilligers waardoor die kernwaarden ook echt door iedereen gedragen worden en lading krijgen. Die verbondenheid maakt het mooi om hier bij de Bulldogs als vrijwilliger aan de slag te gaan.”