Iedereen kan sporten, met of zonder beperking. Dat bewijzen deze Flevolandse parasporters wel! Ondanks hun verschillende beperkingen doen zij aan sport en dat geeft ze zoveel meer dan alleen beweging. Lees hun verhalen en ga ook eens kijken wat sport voor jou kan doen.
Er is in Flevoland altijd een sport die bij je past! In samenwerking met Uniek Sporten is het sportaanbod voor mensen met een beperking of chronische aandoening in kaart gebracht. Wij bieden je via dit overzicht een zo volledig mogelijk aanbod op het gebied van sport en bewegen binnen onze provincie, maar ook daar buiten.
Hellen de Leeuw heeft het syndroom van Usher. Hierdoor is zij zowel slechthorend als slechtziend. Ze is zes jaar geleden begonnen met sporten. Zij skate en schaatst nu op regelmatige basis bij de Almeerse schaats- en skeelervereniging (ASV) en Super COOL!. In 2017 heeft Hellen meegedaan aan de Special Olympics World Games in Oostenrijk, waar zij zowel een gouden als zilveren medaille heeft gewonnen.
Hellen vertelt dat de medailles erg mooi zijn, maar dat het meedoen eigenlijk veel belangrijker is. Door deel te nemen aan de World Games is ze namelijk veel socialer en zelfstandiger geworden. Het mooie aan sporten is volgens Hellen dan ook dat ze zichzelf kan zijn en veel plezier heeft met teamgenoten!
Wilma van den Broek heeft posttraumatische reflexdystrofie, waardoor zij veel spierfuncties heeft verloren. Echter houdt dit haar niet tegen en blijft ze in beweging! Ze werd geïnspireerd door een Australisch meisje dat 24 uur per dag beademd werd, maar wel zelfstandig zeilde.
Het zeilen geeft haar een passie en een doel. Zij hoopt dat meer mensen gaan ervaren hoe het is om zelfstandig over het water te bewegen en de wind in de zeilen te voelen.
Er is in Flevoland altijd een sport die bij je past! In samenwerking met Uniek Sporten is het sportaanbod voor mensen met een beperking of chronische aandoening in kaart gebracht. Wij bieden u via dit overzicht een zo volledig mogelijk aanbod op het gebied van sport en bewegen binnen onze provincie, maar ook daar buiten.
Paul Wilders is geboren met Bilaterale Spastische Cerebrale Parese (CP). Dit is een aandoening waarbij, door beschadiging van de hersenen, stoornissen optreden in houding, beweging, communicatie en gedrag. Hierdoor heeft Paul moeite met bewegen, maar verder is hij net als ieder ander kind: energiek, actief en in voor een geintje.
Door de Racerunner kon Paul weer rennen. Door wekelijks te trainen kon Paul zijn conditie op peil houden en verbeteren. Hier heeft hij ook in het dagelijks leven nog steeds veel profijt van. Door te sporten heeft Paul veel nieuwe vrienden gemaakt en daarnaast vond hij het ook gewoon erg leuk. Paul is na 3,5 jaar gestopt met Racerunnen en is op zoek naar een nieuwe sport waarbij hij zonder hulpmiddel kan sporten.
Annemieke Visch heeft één passie: zwemmen. Annemieke heeft een verstandelijke beperking en deed begin dit jaar mee aan de Special Olympics World Games in Abu Dhabi. Annemieke reed 3 á 4 keer per week ruim 100 kilometer naar Heerenveen om daar een intensief trainingsprogramma te volgen en haar dagbestedingsprogramma is daarop aangepast.
Annemieke behaalde op de World Games goud op de 800 meter vrije slag, 5e op de 1.600 meter vrij openwater en 4e op de 4×100 meter estafette. Door de World Games en het hele proces eraan vooraf heeft ze veel meer zelfvertrouwen gekregen, is ze minder snel geraakt en kan ze dingen veel beter relativeren. Tijdens de voorbereiding is aan de ouders meerdere malen gemeld dat Annemieke door het begeleidingsprogramma een positieve zelfontwikkeling door kan maken, en dit is ook het geval geweest! Na ruim een jaar intensief trainen doet Annemieke het nu rustiger aan. Ze is op zoek gegaan naar een club dichterbij huis: de Zuiderzeezwemmers in Dronten.