Sportservice Flevoland

Fonds Leefbaar Platteland

Fonds Leefbaar Platteland

Fonds Leefbaar Platteland is een fonds van provincie Flevoland. Het fonds heeft geld beschikbaar voor initiatieven waarmee de sociale verbinding en leefbaarheid in dorpen en buitengebieden wordt verstrekt. Ook sportverenigingen komen hiervoor in aanmerking.

Denk aan: een sporttoernooi met de hele buurt, een skatepark, een BMX-route of een beweeg- en ontmoetingsproject als samenwerkend initiatief tussen meerdere verenigingen en bepaalde doelgroepen zoals ouderen.

Twee voorbeelden: Sport- en ontmoetingsplek Creil en Beweegbos Biddinghuizen
Een voorbeeld is de sport- en ontmoetingsplek in Creil. Dit wordt een groene buitenplek waar inwoners van Creil van jong tot oud welkom zijn voor beweging en ontmoeting. Het is een initiatief van Dorpsbelang Creil. Zij werkten het idee uit nadat inwoners, scholen, verenigingen en organisaties meedachten hoe de ontmoetingsplek eruit moest komen te zien. Lees meer op de website.

Een tweede voorbeeld is Beweegbos Biddinghuizen. Dit zijn een beweegroute van 1,5 km en een trimbaan van 3,5 km door het Dorpsbos. Een initiatief van een burgergroep om een gezonde leefstijl te stimuleren en sociale contacten te versterken, waarbij ze samenwerken met ouderengroepen, scholen en fysiotherapeuten. Lees meer op de website.

Hoe werkt het precies?
Provincie Flevoland heeft geld beschikbaar voor ideeën die minimaal € 10.000 kosten. Ten minste de helft van het geld voor het plan hebben jullie al opgehaald. Bijvoorbeeld bij fondsen, met acties, sponsoring of een eigen bijdrage. Maximaal de andere helft van het geld kan dan geschonken worden door de provincie. De minimale bijdrage uit het fonds is € 5.000 en maximaal € 50.000,-.

Wat moet je doen?
Het is wel nodig dat het idee is uitgewerkt naar een projectplan en de kosten van het initiatief op papier worden gezet, dat het plan aan voorwaarden voldoet en dat er een subsidieaanvraag wordt ingediend. De provincie helpt je hierbij; de coördinator van het Fonds Leefbaar Platteland, Lique Hafkamp, is er voor jou! Onderaan dit bericht vind je haar contactgegevens.

Beoordeling
Plannen die voldoende zijn uitgewerkt, waaruit blijkt dat het de sociale verbinding tussen groepen mensen versterkt en dat iets doet voor de leefomgeving worden voorgelegd aan een Adviescommissie. Plannen om een lopende begroting zoals exploitatiekosten van een sportvereniging sluitend te krijgen of sportevenementen die vaker zijn georganiseerd komen niet in aanmerking. Exploitatiekosten zijn bijvoorbeeld huur, personeelskosten, onderhoud en vervangingskosten. De commissie geeft haar advies aan Gedeputeerde Staten die vervolgens het definitieve besluit nemen. Jullie kunnen tot uiterlijk 1 augustus 2023 een aanvraag indienen, daarna sluit het fonds. Er zijn tussendoor nog meerdere adviesrondes van de commissie, dus wacht niet te lang.

Hulp en contact
Van idee tot en met het indienen van de subsidieaanvraag, voor al je vragen: neem contact op met de coördinator Leefbaar Platteland via Whatsapp, mail of telefoon op 06-501 78 747 / leefbaarplatteland@flevoland.nl