Dat voldoende beweging goed voor je is, dat weten de meesten wel. Toch kan het lastig zijn om daadwerkelijk in beweging te komen of te blijven. Soms door drukte, door pijn, vermoeidheid, gebrek aan financiële middelen. Er zijn verschillende drempels die ervoor kunnen zorgen dat de eerste stap om in beweging te komen als een grote stap voelt.
De eerste stap
Chris Havelaar is een leefstijl- en vitaliteitscoach in de Noordoostpolder en begeleidt mensen bij het overwinnen van deze drempels: “Het feit dat mensen niet bewegen of de drempel voelen om in beweging te komen, heeft niet altijd te maken met het fysieke. Vaak zijn er mentale aspecten die het lastiger maken om een start te maken en daar help ik als coach bij. Wanneer mensen bij mij komen, gaan we eerst in gesprek om te kijken waar iemand mee zit op alle vlakken van leefstijl. Om dit laagdrempelig te maken, lopen we samen een rondje of gaan we in gesprek in de fysiopraktijk of bij iemand thuis. We kijken naar verschillende aspecten van een gezond leven, zoals slaap, beweging, voeding, persoonlijke balans en zingeving. Vaak is er een disbalans tussen hoofd, lichaam en ‘hart’ die ervoor zorgt dat iemand aankomt en overgewicht krijgt.”
Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI)
Om ervoor te zorgen dat meer mensen met overgewicht en obesitas op een laagdrempelige manier gebruik kunnen maken van een leefstijlcoach, financieel gezien, is in 2019 het programma Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI) toegevoegd aan de verzekering. Dit programma is bedoeld voor mensen met een verhoogd BMI: een BMI vanaf 26 én een verhoogd gezondheidsrisico op één of meer ziekten die verband houden met overgewicht, zoals hart- en vaatziekten of diabetes type 2. Mensen met een BMI vanaf 30 kunnen direct aanspraak maken op de volledige zorgvergoeding voor dit traject via de basisverzekering.
Chris legt uit: “Een GLI-traject is een traject dat mensen aangaan voor twee jaar. Het vergt dus focus, toewijding, doorzettingsvermogen en veerkracht. Meestal worden mensen doorverwezen door een huisarts. Het mooiste is natuurlijk als mensen uit zichzelf komen. Tijdens zo’n traject kijken we hoe we oude gewoontes stap voor stap kunnen omzetten naar nieuwe gewoontes. Het is fijn om te zien hoe mensen steeds meer in hun eigen kracht gaan staan: toegenomen zelfvertrouwen, afname in medicatie, toegenomen conditie en minder inzet van hulpverlening. Dit zie je vervolgens terug in het feit dat zij meer kwaliteit van leven laten zien in hun gezin, opleiding, werk, hobby’s.”
Verschillende programma’s
Op dit moment worden in Nederland zeven erkende gecombineerde leefstijlinterventies vergoed vanuit de basisverzekering:
Elke GLI is iets anders opgebouwd. Chris heeft ervoor gekozen om met het CooL-programma (Coaching op Leefstijl) aan de slag te gaan: “Ik merkte dat dit voor mij een fijne manier is om mensen op verschillende gebieden te begeleiden. Het traject zelf is een coachingsprogramma, gebaseerd op zelfstandig thuis aan de slag gaan met de info die je ontvangt en de ervaringen die je opdoet in de groepssessies en de individuele gesprekken. Op deze manier laat ik deelnemers zelf nadenken over hun beweging en daag ze uit in beweging te komen op een manier die bij hen past. Daarnaast heb ik verschillende specialisten in mijn netwerk om deelnemers naartoe te verwijzen, zodat ze ook tijdens of na de GLI specialistische hulp kunnen gebruiken waar nodig.”
Wil je meer weten over leefstijlcoaches bij jou in de buurt en wat zij voor jou kunnen betekenen? Kijk dan hier.