Sportservice Flevoland

Flevolandse mountainbikeroutes

Flevoland heeft een uitgebreid netwerk van bewegwijzerde mountainbikeroutes. Sterker nog: elke gemeente in onze provincie heeft een mountainbikeroute. Op het eerste oog lijkt Flevoland misschien niet de mountainbike provincie bij uitstek, maar niets is minder waar! Wist je dat je op de route Almere Braambergen 213 hoogtemeters in 6 km maakt? En dat de route van Zeewolde door het grootste loofbos van Europa loopt? Toch uitdagender dan je dacht, of niet? De routes zijn onderling te verbinden waardoor routes langer en/of uitdagender gemaakt kunnen worden. Kortom, er is voor ieder wat wils.

MTB Challenge heeft leuke filmpjes gemaakt die een leuk en goed beeld van de route geven.

Zonder vrijwilligers geen routes

De Flevolandse mountainbikeroutes zijn er natuurlijk niet vanzelf gekomen. Enthousiaste groepen vrijwilligers hebben deze aangelegd, onderhouden deze en breiden ze regelmatig uit. Ben je benieuwd hoe dit in zijn werk gaat? Welke mensen dit werk doen? Of lijkt het je leuk om zelf ook de handen uit de mouwen te steken? Klik dan hier om de verhalen van Maarten uit Urk, Gert Jan uit Zeewolde en Hendrik-Jan uit Dronten te lezen.

MTB route Dronten

De mountainbikeroute nabij Dronten is gelegen in het meest noordelijke deel van de Randmeerbossen, het Roggebotzand: het oudste bos van Flevoland, gelegen in de noordoosthoek van de provincie en het hele jaar goed te berijden! Eeuwenlang was het Roggebotzand een gevreesde plek onder zeelieden en vissers. Nu ligt er een vredig naaldbos met natuurlijke hoogteverschillen én een MTB-route die hoge ogen gooit in de Nederlandse bikescene. 

Een erg gevarieerde mtb route die over graspaden (brandgangen), zandpaden en technische uitdagende singletracks met veel leuke kombochten voert. De bossen zijn inmiddels dermate volgroeid dat je niet het idee hebt op de zeebodem te fietsen en otters, bevers, reeën, vossen en zelfs zee-arenden zijn geziene gasten. Je rijdt over houtwallen met venijnige klimmetjes en soms een mooie drop-off of bochten combinaties. Voor meer info over de Stichting Roggebotzand, klik hier.

MTB route Zeewolde

De route ligt in de omgeving van Zeewolde in Zuidelijk Flevoland. Dit gebied heeft het grootst aaneengesloten loofwoud (ruim 4000 hectare) van West-Europa. In dit dichte woud, is het nauwelijks voor te stellen dat hier nog geen 75 jaar geleden het woelige water van de Zuiderzee stroomde. Het gebrek aan echte hoogtemeters wordt  gecompenseerd door stukken klei als ondergrond welke de nodige conditie vereisen wanneer het vochtig is. Door goed onderhoud en het voorzien van grote delen van de route van zand, gruis en steen, wordt de wateroverlast geminimaliseerd en is de route beter begaanbaar. Kijk voor de website van MTB route Zeewolde op: www.mtbzeewolde.nl.

MTB route Urk

Deze mountainbikeroute is gelegen in het Urker bos, het rijkste bos van Flevoland met diversen soorten loofhout, naaldhout en natuurrijke open plekken. In het bos ligt het geologisch reservaat P. van der Lijn, waar een morene uit de ijstijd aan de oppervlakte komt. In de zuidrand bevindt zich het Staartreservaat, een klein moerasgebied. Dankzij het hoge grondwaterpeil kan de plantengroei in het natuurbos nog gevarieerder worden. Het Urkerbos herbergt een blauwe reigerkolonie, verscholen in de toppen van de fijnsparren.

In de afgelopen periode heeft een groep vrijwilligers in samenwerking met gemeente Urk en Stichting Flevolandschap MTB-route ’t Urkerbos uitgebreid met 2 nieuwe tracks, bij elkaar opgeteld 1600m lang. Hiermee wordt de totale lengte van de MTB-route ruim 10km. De 2 nieuwe tracks zorgen ervoor dat MTB-ers niet meer over het bestaande fietspad hoeven te rijden en zijn enkele gevaarlijke knelpunten opgelost.

MTB route Almere-Kotterbos

De mountainbikeroute ligt in de het Kotterbos in de Flevopolder, vlak naast de Oostvaardersplassen. Het is één van de vele door Staatsbosbeheer bij de aanleg van de polder gecreëerde bossen. Brede paden worden afgewisseld met smalle paadjes door moerasgebieden en loofbossen en bevat een aantal kunstmatige heuvels. In het vaartplasgebied en langs de trekweg vind je donkere bospaadjes met singletracks met verrassende elementen: zoals een houten bruggetje, obstakels van stammen en laaghangende takken. Een zeer technisch gedeelte wat, als het regent en in de wintermaanden, erg glad kan zijn.

In Almere zijn meerdere routes met elkaar te combineren. Meer info over alle routes van Almere en de vignetten: mtbmore.nl

MTB route Almere Beginbos

De route Almere Beginbos is een technisch uitdagende route met een lengte van 3,5 kilometer. In het Beginbos tref je behalve een aantal fraaie flowtrails door één van de oudste stadsbossen van Almere, ook een korte beklimming aan van de voormalige vuilstort in Almere-Haven. De snel opeenvolgende bochtencombinaties maken de route uitdagend. Behalve kombochten en jumps, tref je ook een Northshore aan door het laagst gelegen gedeelte van de route.

Er is gekozen voor een half verharding met betongranulaat omdat de route door een relatief nat bosgebied loopt. Hierdoor is de route zowel in de zomer als in de winter prima te berijden. In Almere zijn meerdere routes met elkaar te combineren. Meer info over alle routes van Almere en de vignetten: mtbmore.nl

Giant Liv Kemphaan Almere

Mountainbikeroute Kemphaan is aangelegd op het Stadslandgoed de Kemphaan en is één van de weinige halfverharde routes in Nederland. En daardoor het hele jaar berijdbaar.

De route is overwegend vlak, maar er zijn diverse kombochten, jumps, een korte pumptrack en een paar kunstmatige heuvels en obstakels in de route aangebracht. Aan de start bevindt zich een officieel trailcenter waar je o.a. vignetten kunt kopen en van horecavoorzieningen en een fiets afspuitplek gebruik kunt maken. Voor deze route is een vignet verplicht. In Almere zijn meerdere routes met elkaar te combineren. Meer info over alle routes van Almere en de vignetten: mtbmore.nl

Giant Liv Braambergen Almere

De mountainbikeroute Braambergen is aangelegd op de voormalige vuilstort Braambergen. Deze stort locatie is al meer dan 10 jaar in ruste en heeft nu een recreatieve bestemming gekregen. De route Almere Braambergen serveert je 378 hoogtemeters, op een rondje van slechts 7,3 kilometer.

De route  loopt over de flanken van drie heuvels, met elk een eigen karakter: van kort en steil tot lang en zonder vlakken stukken. Een echt klimparkoers dus. De trails bestaan voor 99% uit singletrack die voorzien zijn van een asfaltgranulaat-verharding. Voor deze route is een vignet verplicht. In Almere zijn meerdere routes met elkaar te combineren. Meer info over deze routes en de (kosten voor de) vignetten: mtbmore.nl/

Indoor Mountainbike Almere

Wil jij weten hoe handig je bent op de mountainbike? Of zoek je een sportief en avontuurlijk uitje? Bij Indoor Mountainbike ben je verzekerd van een droge dag, een topfiets en een fantastische route vol met uitdaging. Of je nou de blauwe route op een rustig tempo trotseert, of je geroepen voelt om de hoogste sprong te wagen, met ruim 4 km indoor-route in verschillende niveaus is er voor iedere mountainbiker wat te vinden. Je vindt hier een groot scala aan verassende trail-features die je eerder in het buitenland verwacht dan indoor. Laat je meevoeren met de G-krachten van de wall-ride, versla de zwaartekracht op de drop-offs en waan je in de Alpen terwijl je langs de waterval door de rivier fietst.

MTB route Lelystad

Met deze 31 km lange route doe je diverse gemeentebossen en de prachtige bossen van Staatsbosbeheer (Zuigerplasbos en Gelderse Hout) aan.

De route is zeer gevarieerd en bevat veel singletracks, korte klimmetjes en extra aangebrachte technische uitdagingen. Onderweg pak je honderd hoogtemeters mee. Het parkoers bestaat uit drie segmenten: het Zuigerplasbos in het noorden, het Gelderse Hout in het zuiden, en de verschillende stadsbossen die er tussenin liggen. De route door het Zuigerplasbos is ook apart uitgelicht als kinderroute. De mooie natuur waar je doorheen rijdt is de grote trekker. Door allerlei aanpassingen is een deel van de route ook ’s winters goed te rijden en de gehele route is in diverse delen op te splitsen.

MTB Lelystad Kinderroute

De Lelystad Kinderroute is onderdeel van de MTB route Lelystad. Vanaf de parkeerplaats aan de Zuigerplasdreef rijd je meteen de route op en begint het plezier! De route bevat diverse mooie singletracks, redelijk wat kleine hoogteverschillen, twee technische hekovergangen en een aantal bochtige tracks van betongranulaat waardoor de Kinderroute door het Zuigerplasbos het hele jaar super te rijden is.

Op deze route hebben kinderen voorrang. Natuurlijk mogen ook volwassenen gebruik maken van het rondje maar deze dienen voorrang te geven aan de jongere berijders van de route.

MTB route Kraggenburg

Deze mtb-route is gelegen in het Voorsterbos in de groenste hoek van de Noordoostpolder. Het is een gevarieerd natuurgebied tussen de dorpen Vollenhove, Ens, Marknesse en Kraggenburg. Het bos is in 1944 aangeplant op de voormalige Zuiderzeebodem. Daarmee is het één van de oudste bossen in Flevoland. Door de voedselrijke bodem groeit het bos zeer snel en is het al zeer afwisselend en rijk aan natuur.

De route door het Voorsterbos is een leuke afwisselende route en omvat veel technische stukken die het een pittige route maken. Op twee plekken zijn kleine hoogteverschillen in de route opgenomen en de route is voor 95% onverhard. Om deze MTB route te mogen rijden heb je een MTB-vignet nodig. Deze kun je hier online kopen.

MTB route Kuinre

Mountainbikeroute Kuinre ligt in het Kuinderbos, nabij het Nationaal Park de Weerribben: één van de belangrijkste moerasgebieden van Noordwest-Europa, ontstaan door het afgraven van veen.

Doordat de route is gelegen in de polder (klei, dus het water zakt moeilijk weg) en in de nabijheid van de Weerribben, heb je te maken met een route die vaak vrij nat is. De route is voor 95% onverhard en bevat een aantal leuke heuvels en een zeer pittige afdaling waarbij loofbos wordt afgewisseld door dennenbos. Door de gladde ondergrond is de afdaling zelfs gevaarlijk te noemen wat je dan ook duidelijk gemaakt wordt door middel van een groot geel bord. Hierdoor is het ook een behoorlijk zwaar parcours.

Bikepark Bant

Gloed nieuw: Bikepark Bant! Op kleiheuvels met toppen van vier meter hoog heeft bikeparkbouwer Patrick Jansen een uitdagend parcour gemaakt, mooi aangekleed met rotsen en eiken stammen. Er zijn verschillende rockgardens en drie houten north shore elementen, waaronder een wallride. Ook ligt er een kleine pumptracksectie. Op deze elementen kunnen technische vaardigheden getraind en getest worden. Tot slot betreft het bikepark een twee kilometer lange rit door loofbos; een flowy singletrack. Volg je de blauwe bordjes dan doe je gemakkelijke route; volg je de rode, dan krijg je meer uitdaging op je pad. Er worden voortdurend nieuwe elementen aan de route toegevoegd. Toegang is gratis en parkeren kan op het erf. Check www.bikeparkbant.nl.