Sportservice Flevoland

Oostvaarderstrappen

Oostvaarderstrappen

Wil je de Flevopolder op zijn veelzijdigst zien? Fiets dan vooral deze route. De tocht combineert de bekende Oostvaardersplassen met het nieuwe natuurgebied De Grote Trap; vandaar de naam.  

Je warmt de benen op tijdens een lus door de beschutting van het Hollandsche Hout. Dan draai je de Knardijk op die ruim zeventig jaar geleden werd aangelegd voor het droogmalen van de Flevopolder. Fietsend op de dijk voel je de pioniersgeest van de gelukszoekers die het land hebben aangelegd. De polder Oostelijk Flevoland werd in 1957 voltooid, het aangrenzende Zuidelijk Flevoland volgde in 1968. Het grootste kunstmatige eiland ter wereld was daarmee werkelijkheid. Vanaf de dijk zie je hoe diep het nieuwe land onder de zeespiegel ligt!

Bij Zeewolde duik je het Horsterwold in, met 3700 hectare één van de grootste aaneengesloten loofbossen van Nederland. Op het zuidelijkste punt van de route scheer je een stukje langs de Veluwerandmeren bij recreatiegebied Erkemederstrand. Tijd om koers te zetten terug naar Lelystad.

Na een tweede fase door het Horsterwold draai je een fietspad op dat licht glooiend tussen weilanden met hereford koeien kronkelt. Het gaat om de acht kilometer lange route door De Grote Trap, een nieuwe natuurstrook tussen Zeewolde en Almere. Waar ooit een brede autoweg gepland stond, is twee jaar geleden dit vermakelijke fietspad geopend.

In de finale van je rit mag je genieten van de Oostvaardersplassen, het bekende gebied met zijn grote grazers. Het gebied is samen met de Marker Wadden onderdeel van het nieuwe Nationaal Park Nieuw Land. Je kronkelt bij Almere over het Jan van den Bosch pad met magistrale vergezichten op moerassen, waterpartijen en vogelzwermen. Dan draai je het gladde asfalt van het fietspad op de Oostvaardersdijk op. Terwijl je tempo maakt, geniet je van het uitzicht op het glinsterende Markermeer en de fonkelende Oostvaardersplassen. Op het water dobberen de bootjes. Dan draai te terug de Knardijk op die met zijn klinkers nog altijd de pionierssfeer ademt.

Aan het einde van de ronde ben je van kust tot kust gefietst en zowel uitgekeken over het Markermeer als over de Randmeren. En dat in 90 kilometer. Had jij zo’n afwisselende ronde in Flevoland verwacht!?

Even opletten! 
Voor deze route geldt een aantal opmerkingen en waarschuwingen:

  • De paden door de Hollandse Hout zijn smal. Houd bij onoverzichtelijke bochten rekening met tegemoetkomende
    fietsers.
  • De paden langs de Randmeren zijn smal, onoverzichtelijk en graag gebruikt door recreatieve fietsers. Houd hier
    a.u.b. rekening mee en matig je snelheid. De rest van deze route is erg rustig en beter geschikt om op tempo te
    fietsen.
  • Het Jan van den Bosch pad (langs de Oostvaardersplassen aan de Almeerse zijde) wordt bij goed weer en in het
    weekend ook graag gebruikt door recreatieve fietsers en wandelaars. Houd hier rekening mee en matig de
    snelheid. Daarna draai je de Oostvaardersdijk op, en kan je je helemaal leeg trappen richting de finish.
  • Het Jan van den Bosch pad (Oostvaardersplassen) is in de winter gesloten om de dieren rust te geven. Er wordt
    dan een omleiding aangegeven.

Leuk voor partner/gezin 
De route begint bij het bezoekerscentrum van de Oostvaardersplassen. Vanaf dit punt vertrekken meerdere leuke wandelroutes voor volwassenen en kinderen. Niet ver van de start ligt Batavia Stad Fashion Outlet, het schip de Batavia, en museum Batavialand. Hier is voor elke leeftijd wat te beleven. De route gaat door het Horsterwold, een prachtig natuurgebied waar meerdere mooie wandelroutes liggen.

Download de GPX route bij zuiden- en westenwind.
Download de GPX route bij noorden- en oostenwind.

Ga voor een interactieve kaart naar Visit Flevoland.