Sportservice Flevoland

Volwassenenfonds Sport & Cultuur

Sport en Cultuur is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Mensen met een laag inkomen nemen minder vaak deel aan sportieve of culturele activiteiten. Daarnaast is de kans groot dat de corona crisis zorgt voor nog meer inwoners die niet sporten en/of bewegen.

Daarom is sinds maart 2020 het Volwassenenfonds Sport & Cultuur (VFSC) actief in Flevoland. Dit fonds is een initiatief ontstaan uit én met steun van de landelijke alliantie ‘Sporten en bewegen voor iedereen’. Het maakt sport en cultuur mogelijk voor mensen die leven rond het bestaansminimum, zodat ook zij kunnen profiteren van de bewezen, positieve effecten van sport en bewegen. Want ook onder volwassenen leeft de groeiende behoefte om actief deel te nemen aan sport, muziek, dans of andere creatieve activiteiten.

Sport en cultuur voor een gezond en gelukkig leven!

Sporten en/of deelnemen aan een culturele activiteit heeft een positief effect op mensen. Zo is bewezen dat regelmatig bewegen zorgt voor een goede conditie, verminderde kans op ziekten, een sterk sociaal netwerk én groeiend zelfvertrouwen. Supergezond dus!

Te weinig geld?

Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur (VF) vindt dat alle Nederlanders recht hebben op sporten en creatief bezig zijn. Helaas is deelnemen voor mensen met weinig inkomen niet vanzelfsprekend. Maar liefst 1.000.000 mensen in Nederland leeft rond het bestaansminimum en kan dit niet betalen.

Is er geen geld voor sport of een culturele hobby? Het Volwassenenfonds betaalt de contributie en/of materialen voor jouw activiteit.

Meedoen

Voetbal, hockey, schilderen, muziekles, creatieve workshops en beeldende kunst zijn voorbeelden van activiteiten waaraan je mee kunt doen met support vanuit het fonds. Klinkt goed? Een aanvraag bij het Volwassenenfonds wordt gedaan door een intermediair. Denk bijvoorbeeld aan een schuldhulpverlener, buurtsportcoach, maatschappelijk werker of iemand van de Sociale Dienst.

Benieuwd naar de spelregels van het Volwassenenfonds Sport & Cultuur? Donwload ze dan via onderstaande link.

Hoe werkt het?

Stap 1 – Ga op zoek naar een intermediair van het Volwassenenfonds. Die vind je via de zoekfunctie op www.volwassenenfonds.nl.

Stap 2 – Maak een afspraak met de intermediair, ontdek of je in aanmerking komt voor support vanuit het fonds en zo ja: bespreek aan welke activiteit je graag wilt meedoen.

Stap 3 – De intermediair doet vervolgens een aanvraag bij het Volwassenenfonds.

Stap 4 – Na ongeveer drie weken hoor je of de aanvraag is goedgekeurd.

Stap 5 – Yes? Meld je nu aan bij de sportclub, buurthuis of andere locatie waar de sport- of culturele activiteit plaatsvindt.

Stap 6 – Het Volwassenenfonds betaalt de contributie en/of materiaalkosten direct aan de sportclub of andere aanbieder.

Intermediairs

Ben jij betrokken bij mensen die leven rond het bestaansminimum? En ben je…

  • Sociaal en gemotiveerd om te helpen?
  • Professioneel betrokken bij volwassenen?
  • Op de hoogte van de (financiële) thuissituatie?
  • En heb je een hart van goud?

Meld je dan aan als intermediair (vrijwillige rol)! Onder de voorwaarden dat jouw gemeente is aangehaakt bij het Volwassenenfonds én dat je een zakelijk e-maildres hebt. Aanmelden als intermediair kan hier.

Op zoek naar de Flevolandse intermediairs? Klink dan op de onderstaande button.

Tips en vragen!?

Print de Deelnemerskaart, vul hem in en neem hem mee naar je afspraak met de intermediair. Zo kan de aanvraag extra snel gedaan worden. De deelnemerskaart is via onderstaande button te downloaden.

Vragen? Op de website www.volwassenenfonds.nl vind je meer informatie.

DEELNEMERSKAART

Het Volwassenenfonds voor gemeenten

Het Volwassenenfonds ontzorgt gemeenten en faciliteert bij het inzetten van de gelden voor sport en cultuur richting doelgroepen die financiële drempels ervaren. Het Volwassenenfonds Sport & Cultuur is een op zichzelf staande stichting met een eigen bestuur. De communicatie, werving en volledige financiële afhandeling wordt in Flevoland gecoördineerd door Sportservice Flevoland als onderdeel van Sportkracht12 (de overkoepelende organisatie van de provinciale sportorganisaties). Meer informatie vindt u op de website volwassenenfonds.nl.

Mocht uw gemeente interesse hebben om deel te nemen aan het Volwassenenfonds Sport & Cultuur of wilt u graag meer informatie ontvangen of een gesprek over de mogelijkheden voeren, neem dan contact op met Robbert Bonsink via bonsink@sportflevo.nl. Meer informatie vindt u ook in het FAQ Volwassenenfonds.