Week van het Aangepast Sporten November in het teken van aangepast sporten Van 3 tot en met 11 november is het weer de Week van het Aangepast Sporten in Flevoland! In deze week besteden we extra aandacht aan sport en bewegen voor mensen met een beperking. In de meeste Flevolandse gemeenten zijn er extra promoties en/of activiteiten in samenwerking met gemeenten, sportverenigingen, onderwijs en/of zorginstellingen.
Tijdens de Week van het Aangepast Sporten ondersteunt Sportservice Flevoland sportaanbieders en zorginstellingen gericht op acties binnen deze week. Wij promoten het aanbod online via onze social media kanalen en geven het aandacht in de printmedia, bijvoorbeeld via onze maandelijkse rubriek in de FlevoPost. Ons netwerk houden wij op de hoogte middels nieuwsbrieven over de Week van het Aangepast Sporten en wij organiseren inspiratiesessies voor verschillende doelgroepen.
De week wordt afgetrapt op zondag 3 november van 10.00 tot 16.00 uur met een inclusieve sportdag in Sporthal Waterwijk, Almere. Tijdens deze dag krijgt iedereen de kans om te ontdekken hoe je makkelijker kunt bewegen of sporten, ook met een lichamelijke beperking of blessure. Zo zijn er rolstoelbehendigheidstrainingen van het Wheelchair Skills Team, clinics van verschillende sporten en is er een informatiemarkt van sport- en zorgaanbieders. Een sportdag voor iedereen, ook voor de professionals die het inclusieve sportaanbod in Almere willen leren kennen.
Als hoogtepunt van deze speciale week organiseert Sportservice Flevoland het Grenzeloos Bewegen Event op donderdag 7 november vanaf 18:00 uur in het Agora theater in Lelystad. Roxanna van Erp laat zien hoe je als bewuste coach/professional/leraar (aangepaste) sporters kunt begeleiden in hun ontwikkeling en met compassie de sporter beweegt om zijn/haar volledig potentieel te benutten. Aansluitend wordt in de Grote Zaal de voorstelling ‘Loskomen’ van Fabian Franciscus opgevoerd. Fabian is ambassadeur van de Nederlandse Vereniging Autisme en vertelt in de voorstelling over zijn autisme en hoe hij hiermee omgaat.
Een project waar we in Flevoland ontzettend trots op zijn is SuperCOOL!. Dit sport- en maatjestraject bestaat tien jaar en is een groot succes in Flevoland. Uniek hieraan is de combinatie van sporten met een maatje. Mensen met een verstandelijke beperking sporten wekelijks samen met een vrijwilliger bij een sportclub. Per periode gaan de deelnemers met hun maatje naar een andere sportclub en maken zo kennis met verschillende sporten. Nadat SuperCOOL! in juli al een klein feestje heeft gevierd, wordt er in de week voorafgaand aan de Week van het Aangepast Sporten nogmaals een festiviteit georganiseerd: een lekkere borrel voor alle deelnemers en betrokkenen met aansluitend een workshop touwspringen.
In meerdere gemeenten in Flevoland geven sport- en welzijnsinstellingen tijdens de Week van het Aangepast Sporten lokaal extra (media) aandacht aan aangepast sporten. Zo wordt er in Dronten een Uniek Sporten Certificaat uitgereikt aan een sportclub dat zich inzet voor een inclusievere sportomgeving, wordt in Zeewolde onderzocht of het G-Voetbal nieuw leven ingeblazen kan worden door bijvoorbeeld een clinic of instuif te organiseren en wordt er op Urk een portret van een framerunner uitgelicht.
Kijk op de onderstaande websites wat er in jouw gemeente gebeurt:
Dat kan! U kunt een bestaande activiteit, zoals een training, sportdag en/of toernooi aanmelden. Uit ervaring van de afgelopen jaren blijkt dat het organiseren van een speciale open training of activiteit minder succesvol is als de doelgroep er niet direct bij betrokken wordt. Wij raden dan ook aan om samen te werken met bijvoorbeeld zorginstellingen door daar een training te geven. Wilt u wel graag wat organiseren maar u weet niet hoe of hebt daar hulp bij nodig? Neem dan contact op met onze collega Maarten van Erp.