Sportservice Flevoland

De impact van een sportevenement

Het wordt voor de maatschappij en gemeenten steeds belangrijker om een sportevenement te vertalen naar de effecten en de uitstraling die het heeft. Met onderzoek krijgt u interessante en relevante informatie boven tafel waarmee u grip op uw evenement houdt. Daarnaast geeft het ook interessante informatie voor mogelijke partners.

Evenementen hebben een direct en meetbaar economisch effect. Een bezoek aan een evenement levert namelijk bestedingen op zoals hotelovernachtingen, restaurantbezoeken en bestedingen in winkels. Evenementen hebben er belang bij hun economische impact te vergroten. Dit versterkt de financiële basis en draagt bij aan de continuïteit van het evenement.

Economische impact, wat is dat?

De economische impact van een evenement wordt gedefinieerd als de extra bestedingen die een evenement opleveren in de regio. Het betreft bestedingen van bezoekers, deelnemers en de organisatie.

Belangrijke vragen die bij onderzoek naar de economische impact gesteld worden zijn: Hoeveel geld geeft een bezoeker gemiddeld uit? En waar geeft de bezoeker dit aan uit? Op deze manier kan er direct worden gemeten wat de opbrengsten zijn van het organiseren van een evenement. Voor het meten van de economische impact wordt gebruikt gemaakt van de richtlijnen van de Werkgroep Evaluatie Sportevenementen (WESP). Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Denise Baars.

Verschillende manieren van onderzoek

Op verzoek van de provincie meet Sportservice Flevoland de (economische) impact van evenementen die door de provincie worden gesubsidieerd. Hierbij maken wij gebruik van verschillende manieren van onderzoek:

  • Het meten van bezoekersaantallen
  • Het meten van sociaal demografische kenmerken
  • De waardering, beleving en imago van het evenement (en organisatie)
  • Tevredenheid van deelnemers en vrijwilligers
  • De economische impact van het evenement
  • Het bereik in de media van het evenement

Uitgelicht: NK Beach Soccer

Economische impact

Eén van de voorrondes van het NK Beach Soccer streek op 29 en 30 juni 2019 voor de tweede keer neer op het met zand bedekte Meerpaalplein in Dronten. De voorrondes waren onderdeel van het Beach Event Dronten.

Tijdens het NK Beachsoccer is onderzoek gedaan naar de economisch impact van dit evenement. Hieruit blijkt onder andere dat het event 4.250 bezoekers heeft getrokken waarvan 60% niet uit Flevoland afkomstig was.