Sportservice Flevoland

Dit is een herhalende gebeurtenis

Cursus Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR)

26sept10:0016:30Cursus Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR)

Details

Wil jij een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de stad, wijk of gemeente? Neem deel aan de cursus Bewegen In de Openbare Ruimte (BIOR)

Sporten en bewegen in de openbare ruimte neemt toe. Steeds meer mensen gaan naar buiten om bijvoorbeeld te fietsen, skeeleren, wandelen of hardlopen. Maar sluit deze toenemende behoefte aan bij de huidige inrichting van de openbare ruimte en het beleid van de gemeente? Hoe vergroot je met inrichting van de openbare ruimte de leefbaarheid in de wijk, stad of gemeente? Reden genoeg om je als beleidsmaker, buurtsportcoach of professional verder te ontwikkelen op dit gebied! Als Gelderse Sport Federatie willen we Gelderland in beweging te krijgen, door iedereen, jong en oud, de kans te geven om samen te genieten van sport en beweging. Actief bewegen in de openbare ruimte ondersteunen wij dan ook van harte door actieve, up-to-date kennis te delen, zodat jij als beleidsmedewerker, buurtsportcoach of professional uitgerust bent om lokaal sport en beweging te bevorderen. We inspireren graag met best practices en inzichten die je direct kunt toepassen op jouw project voor een beweegvriendelijke buitenruimte.

Vanuit het thema ‘Beweegvriendelijke buitenruimte’ bieden we in samenwerking met Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de cursus BIOR aan. Dit doen we in opdracht van Landelijke Academie Buurtsportcoaches. De BIOR-cursus biedt jou de unieke kans om diepgaand inzicht te verkrijgen in hoe je een beweegvriendelijke omgeving creëert die bijdraagt aan de fysieke en mentale gezondheid, de ontwikkeling van kinderen, en sociale interactie bevordert.

‘De cursus biedt veel extra informatie en handvatten om als professional mee aan de slag te gaan in de openbare ruimte.”

Wat biedt de cursus?

 • Leer alles over de trends en ontwikkelingen om buiten meer te sporten en te bewegen.
 • We laten je zien hoe je jouw gemeente of organisatie kunt overtuigen om buitenruimtes leuker en beter te maken voor beweging.
 • Ga aan de slag met jouw eigen project en ontdek stap voor stap hoe je een plek buiten vriendelijker maakt voor beweging.
 • Ontvang tips en trucs van ervaren docenten n mensen die veel weten over bewegen buiten. Best practices en ook voorbeelden die minder geslaagd maar leerzaam zijn.
 • Ontdek hoe belangrijk het is om te luisteren naar wat mensen die de buitenruimte gebruiken willen en nodig hebben, en hoe je met hun ideeën een plan beter kunt maken.
 • Leer hoe je met anderen uit verschillende werkvelden (zoals gezondheid, stadsplanning en sociaal werk) samen kunt werken om jouw buurt of stad actiever te maken.
 • Persoonlijke ondersteuning en de kans om te leren van en te verbinden met anderen die ook hun buitenruimte willen verbeteren.
 • Beleef de lessen op speciale plekken die elke keer weer iets nieuws en interessants brengen.
 • Met onze online Teams-omgeving kun je altijd verder leren en ontdekken, waar je ook bent.

Programma
Deze meerdaagse cursus bestaat uit 4 lesdagen. Tussen de cursusdagen door ga je aan de slag met een eigen casus, de kennis toepassen in je eigen organisatie. Elke lesdag wordt georganiseerd op een inspirerende locatie in Gelderland. De cursusdata zijn:

 • Donderdag 26 september, 10.00 – 16.30 uur
 • Donderdag 10 oktober 10.00 – 16.30 uur
 • Donderdag 7 november, 10.00 – 16.30 uur
 • Donderdag 28 november, 10.00 – 16.30 uur

De studiebelasting is in totaal ongeveer 48 uur (26 lesuren en 22 uur zelfstudie).

Op basis van jouw leerbehoefte en relevante ontwikkelingen stellen we de definitieve dagprogramma’s samen. We bekijken dus per dag welke behoefte er bij de cursisten is en spelen daar op in. Daarbij wisselen we theorie en praktijk af zodat het een nuttige én leuke dag wordt. Naast de theorie en praktijk bieden we ook ruimte om met medecursisten te sparren over jouw praktijkcasus. Elke dag delen gastsprekers hun visie op het thema en hun ervaringen uit hun beroepspraktijk. Volgens de evaluatie van de vorige BIOR-cursus een waardevolle bijdrage aan de cursus.

De eerste dag van de cursus BIOR staat in het teken van kennismaken met elkaar, verkenning van het thema BIOR en het bespreken van de eigen casus. Dag twee en drie zijn vooral gericht op theorie, locatiebezoeken, (groeps)opdrachten en ruimte voor de eigen casus. De laatste dag van de cursus staat in het teken van de presentatie van de cursisten over de casus.

Kosten
De kosten voor deze cursus bedraagt € 895 inclusief cursusmateriaal, toegang tot de online Teamsomgeving, koffie, thee en lunch.

Docenten
De cursus wordt gegeven door Wilfried Deelen vanuit de HAN en Anneleen Ypma – Diedering van de Gelderse Sport Federatie. Wilfried is van mening dat een echt beweegvriendelijke omgeving niet alleen bijdraagt tot meer bewegen, maar ook tot meer ontmoeten! Anneleen gelooft er in dat de buitenruimte is een verlengstuk van onze leefomgeving. Daarom is de inrichting hiervan mede bepalend voor de kwaliteit van ons leven! Naast Wilfried en Anneleen zijn er wisselende gastsprekers van onder andere Leisurelands, Provincie Gelderland  en Kenniscentrum Sport en Bewegen de cursus mede vormgeven

Certificaat
Bij volledige deelname en succesvolle afronding van deze cursus ontvang je een certificaat van de HAN.

Een mooie mix tussen theorie, praktijk en onderling in gesprek gaan over het thema BIOR.’

Meerwaarde
Een beweegvriendelijke omgeving faciliteert, stimuleert en daagt mensen uit om te spelen, bewegen en sporten in hun leefomgeving. Als we deze leefomgeving kunnen creëren, levert dat veel voordelen op:

 • preventieve werking op de fysieke gezondheid;
 • draagt bij aan een betere mentale gezondheid;
 • stimuleert de ontwikkeling van kinderen;
 • ondersteunt een sociale interactie.

Aanmelden?
Wil jij ook aan de slag om de leefbaarheid van de wijk, stad of gemeente te vergroten?
Meld je dan hier direct aan bij HAN

Informatie
Wil je meer weten over de cursus? Neem dan contact op met Anneleen Ypma – Diedering: anneleen.ypma.diedering@geldersesportfederatie.nl

Meer

Locatie

HAN

Papendallaan 51

Other Events

Tijd

09/26/2024 10:00 - 16:30(GMT+02:00)

Routebeschrijving