Sportservice Flevoland

Hardlopen

Flevoland heeft een uniek landschap. Open vlaktes, tulpenvelden, prachtige bossen en weidse natuurgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Er is geen mooiere manier om dit landschap (hard)lopend te verkennen. Dat is ook het doel van het kernsportbeleid van de provincie Flevoland: meer Flevolanders in beweging brengen en meer mensen naar Flevoland trekken om ze te laten ervaren hoe mooi onze provincie is. In de sportnota van de provincie Flevoland heeft de provincie naast de bestaande kernsporten watersport en triathlon, ook vastgesteld dat hardlopen en sportief fietsen (mountainbiken en racefietsen) als kernsporten zijn toegevoegd.

Sportservice Flevoland levert daarom een bijdrage aan de doorontwikkeling van het hardlopen in de provincie. Dit doet zij door regionale samenwerking tussen loopgroepen, atletiekverenigingen, vertegenwoordigers vanuit de ongebonden sporters, de Atletiekunie en evenementenorganisaties te stimuleren en te faciliteren.

Hardloop- en wandelroutes

Flevoland is bij uitstek een provincie die geschikt is om in de buitenlucht te sporten en bewegen. De mooie natuur, waaronder de uitgestrekte velden, de mooie waterpartijen en de dik begroeide bossen, zorgen voor een omgeving waarin iedereen zich op zijn of haar manier kan bewegen.

Er zijn een heel aantal mooie wandelpaden die ook uitermate geschikt zijn als hardlooproute of om mee te starten als aanloop naar het hardlopen toe. Klik op de button voor een overzicht van de Flevolandse wandelroutes. Klik hier om een aantal Flevolandse hardlooproutes te zien en/of je eigen hardlooproute te maken.

Hardloop blessures

Hardlopen is erg populair, maar veroorzaakt ook veel blessures. In 2017 werd bijna één op de zes sportblessures opgelopen tijdens het hardlopen. De top drie hardloopblessures bestaan uit:

  1. Spier- of peesletsel aan het been
  2. Verstuiking, verdraaiing of bandletsel aan de knie
  3. Spier- of peesletsel van de knie

Het belangrijk om de afstand geleidelijk aan op te bouwen en aandacht te besteden aan bijvoorbeeld een trainingsschema en/of oefeningen. Wil je beginnen met hardlopen, maar heb je nog geen idee hoe? Doe dan de gratis loopscan van hardlopen.nl en ontvang gratis advies op maat of neem contact op met één van de atletiekverenigingen en loopgroepen in Flevoland.

Verenigingen en loopgroepen in Flevoland

Evenementenkalender

Flevoland is bij uitstek een sportprovincie en er worden vele sport- en recreatieve evenementen georganiseerd. Welke sport je ook wilt doen, het kan in Flevoland.
Op deze evenementenpagina vind je per maand, per gemeente en per categorie het aanbod van deze activiteiten en acties.

Op zoek naar een hardloopevenement ergens anders in Nederland?
Bekijk dan hier de evenementenkalender van hardlopen.nl.

Buitencode voor sporters in de natuur

De Buitencode bestaat uit vijf simpele regels:

  1. Respecteer de natuur.
  2. Houd je aan de toegangsregels.
  3. Geef elkaar de ruimte.
  4. Wees vriendelijk.
  5. Spreek elkaar aan.

De Buitencode is een gezamenlijk initiatief van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, LandschappenNL, Atletiekunie, KNHS, KWBN, Wandelnet, Sportvisserij Nederland en wielersportbond NTFU.